ΑΛΑΛΟΥΜ με το ΦΠΑ: Τέσσερα νέα σενάρια εξετάζει τώρα η κυβέρνηση

Στη ζυγαριά οι συντελεστές για να επιτευχθεί η συμφωνία

​Μπορεί ο Γ. Βαρουφάκης, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, «Στον ενικό» και στο Star να δήλωσε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία και ότι θα υπάρξουν τελικά τρεις συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι και θα αλλάζουν ανάλογα αν πληρώνουμε μετρητά ή με πλαστικό χρήμα, όμως φαίνεται ότι οι δανειστές είχαν άλλη άποψη.

Κι αυτό διότι το απόγευμα της Τρίτηςπαρουσιάστηκε εμπλοκή, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών στην διαπραγμάτευση διαφωνούν τόσο για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την έκπτωση όσο και για τα νομικά, τονίζοντας ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το Έθνος, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει τέσσερις νέες προτάσεις για τον ΦΠΑ, τις οποίες και θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα και αύριο στο Brussels Group.

Το οικονομικό επιτελείο, βάζει στη ζυγαριά τους συντελεστές με στόχο να μεγιστοποιήσει τα έσοδα και να μπορέσει σήμερα στη συνεδρίαση του Brussels Group να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο και αναλυτικό σχέδιο που θα συνεισφέρει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν οι θεσμοί.

Έτσι οι εναλλακτικές προτάσεις κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:

1. Εφαρμογή δύο συντελεστών: ενός ενιαίου 18% που θα συνοδεύεται με έναν μειωμένο 8%, στον οποίο προτείνεται να υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα, η διαμονή στα ξενοδοχεία και οι εκδόσεις.
2. Εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ: ενός κανονικού συντελεστή 21% ή 22%, ενός μεσαίου 15% και ενός μειωμένου 7,5%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση αυτή:
• Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 7,5% θα υπάγονται τα φάρμακα, όλα τα είδη διατροφής, τα βιβλία και ο Τύπος. Δηλαδή ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 6,5% στο 7,5% για τα φάρμακα και τις εκδόσεις και μειώνεται από το 13% στο 7,5% για τα τρόφιμα.
• Στον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% θα υπάγονται η διαμονή στα ξενοδοχεία, ο κλάδος της εστίασης, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ύδρευσης και του φυσικού αερίου, όπως επίσης τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξηθεί από το 6,5% στο 15% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και από το 13% στο 15% για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα εισιτήρια.
• Τέλος μειώνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 21% ή 22% με τον οποίο επιβαρύνονται τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα νεόδμητα κτίρια, τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα είδη οικιακού εξοπλισμού, τα έπιπλα, τα υφάσματα, τα πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, τα χημικά π��οϊόντα, τα απορρυπαντικά, τα είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού, τα κοσμήματα, τα ρολόγια, τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα γυμναστήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα συνεργεία επισκευής οχημάτων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με το σενάριο αυτό εξασφαλίζεται δημοσιονομικό όφελος περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιστροφή της διαφορά τους φόρου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών.
3. Ανακατανομή προϊόντων και υπηρεσιών με βάση την ισχύουσα δομή του ΦΠΑ. Στο σενάριο αυτό απουσιάζει ο ενιαίος συντελεστής και εξετάζεται το σενάριο να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς των δύο συντελεστών (13% και 23%) αναπροσαρμοσμένων και του τρίτου ��περμειωμένου συντελεστή (6,5%) για τα φάρμακα και ίσως για κάποια προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα.
4. Εφαρμογή δύο συντελεστών ΦΠΑ:
• Ενός ενιαίου 20% στον οποίο θα υπάγονται σχεδόν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με τον συντελεστή 23% και θα… «μετακομίσουν» σ’ αυτόν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η διαμονή στα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
• Ενός μειωμένου συντελεστή το 8% - 10%, στο οποίο θα υπάγονται τα φάρμακα, τα τρόφιμα και οι εκδόσεις.

Και για τα τέσσερα αυτά σενάρια, σύμφωνα με το Έθνος, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης 30% των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών εξετάζεται να επιστρέφεται η δι��φορά του ΦΠΑ στα πρότυπα των αγοραστών.

Τέλος, το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Brussels Group προβλέπει και τη θέσπιση αντικινήτρων για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Πάντως ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί το ποσοστό και η ακριβής μορφή με την οποία θα δίνεται το μπόνους στους καταναλωτές που θα προτιμήσουν για τις συναλλαγές τους το πλαστικό χρήμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top