Στον αέρα η καταβολή των επικουρικών συντάξεων

Κίνδυνος καθυστέρησης των πληρωμών μετά το μπλόκο στο σπάσιμο των ομολόγων

​Ανατροπή υπήρξε τη Δευτέρα στο σκηνικό των επικουρικών συντάξεων, που μπορεί να φέρει καθυστερήσεις στην πληρωμή τους αυτό το μήνα και να ακυρώσει τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, μετά το μπλόκο που επέβαλε το υπουργείο Εργασίας στην πρόταση του ΕΤΕΑ να σπάσει ομόλογα 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις στις 29 Μαΐου, ο διοικητής του Ταμείου ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση 70 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο όμως απάντησε ότι μπορεί να δώσει μόνο 50 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, δημιουργώντας έντονη ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι για τις συντάξεις χρειάζονται 100 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα πρέπει να βρεθούν μέχρι τις 28 Μαΐου, ώστε να πιστωθούν οι λογαριασμοί των συνταξιούχων στις 29 Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι ότι τα 30 από αυτά τα 50 εκατ. θα πιστωθούν στο ΕΤΕΑ την ίδια ημερομηνία που πρέπει να πληρώσει τις συντάξεις, καθώς προέρχονται από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες δεν υπάρχει τρόπος να πιστωθούν νωρίτερα.

Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα στους 1.100.000 συνταξιούχους μετά το απόγευμα της 29ης Μαΐου και εφόσον οι οικονομικές υπηρεσίες καταφέρουν να βάλουν τα 30 εκατ. ευρώ στις συντάξεις, αμέσως μόλις τα πάρουν από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.

Όμως, ακόμα κι αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι για να συμπληρωθούν τα 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδοθούν στο ΕΤΕΑ 20 εκατ. ευρώ από οφειλές άλλων ταμείων, όταν είναι κοινό μυστικό ότι το ΕΤΕΑ χρωστά 50 εκατ. ευρώ σε ταμεία πρόνοιας και ότι το ΙΚΑ δεν του αποδίδει όλες τις εισφορές από την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων ακριβώς επειδή έχει αυτό το ταμειακό πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, θολό είναι το τοπίο για την ομαλή πληρωμή των επικουρικών συντάξεων, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο περικοπών με την εφαρμογή της ��ήτρας μηδενικού ελλείμματ��ς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top