Εισήγηση «βόμβα» για σπάσιμο «κουρεμένων» ομολόγων ώστε να πληρωθούν συντάξεις

Έκτακτη συνεδρίαση του ΕΤΕΑ το μεσημέρι της Δευτέρας

Εισήγηση «βόμβα» για σπάσιμο «κουρεμένων» ομολόγων ώστε να πληρωθούν συντάξεις

​Μια εισήγηση-«βόμβα» καλείται να επικυρώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, με στόχο να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου, μέσω της ρευστοποίησης 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το ΕΤΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Δευτέρα στις 13:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η εισήγηση - σύμφωνα με το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος- αναφέρει επί λέξει «αποδέσμευση κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευτεί είναι 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γίνει η ρευστοποίηση θα είναι τα 22 ευρώ, την στιγμή που η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ζημιά της τάξεως του 25%.

Να σημειώσουμε, ότι ΑΝ αυτό προχωρήσει, τότε θα είναι η πρώτη φορά που ένα Ταμείο θα αναγκαστεί να βάλει χέρι στα «κουρεμένα» ομόλογα.

Όσο για τον λόγο που συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρευστότητα του ΕΤΕΑ δεν είναι αρκετή ώστε να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει μόνο 160 εκ. ευρώ, την στιγμή που συνολικά χρειάζεται 260 εκ. ευρώ.

Γι΄αυτό και η σχετική εισήγηση που προτάθηκε από την νέα διοίκηση για τα 100 εκ. ευρώ που λείπουν, είναι να προχωρήσει σε ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (μέχρι του ύψους των 100 εκατ. Ευρώ).​​

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top