Δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ-Αγανακτισμένοι οι υπάλληλοι-Καθησυχαστικό το ΥΠΟΙΚ

Τα σενάρια για στάση πληρωμών και η διάψευση

Αναστάτωση και μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού όπως καταγγέλλουν, αν και έχουν περάσει δύο ημέρες από την προκαθορισμένη ημερομηνία καταβολής μισθών, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί!

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα καθυστέρησης πληρωμής μετά από αυτήν που παρατηρήθηκε πρόσφατα με τις συντάξεις του ΙΚΑ, οι οποίες καταβλήθηκαν τελικά, με μερικές ώρες καθυστέρησης.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ανακοίνωσε ότι το θέμα διευθετήθηκε, μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Επίσης, το ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι, οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, «έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου» και η μοναδική καθυστέρηση που υπήρξε ήταν, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών», αφού «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια».

Στο διατραπεζικό σύστημα “ΔΙΑΣ”, είχε ωστόσο αποδώσει και τις καθυστερήσεις στο ΙΚΑ το υπουργείο Οικονομικών, με τον ξένο τύπο να αποκαλύπτει εκ των υστέρων, ότι «λεφτά ΔΕΝ υπήρχαν» και το ΥΠΟΙΚ "έτρεχε" να τα μαζέψει!

Σημειώνεται πάντως ότι από τις αρχές Μαρτίου έχουν μεταφερθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος ρευστά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕΚΕ, η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα παρακάτω:

-"Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/05/2015.

-Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων, που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων, που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.

-Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.

-Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕ��Ο και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού".

Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είθισται κάθε χρόνο.

Στην ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «οικονομική ασφυξία» του οργανισμού και καλούν «τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.& Ε και την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.000 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη».

Λίγα λόγια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζονται περίπου 600 υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους καταβάλλεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Σκοπός του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.ΠΕ), ο οποίος λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είναι η διαχείριση των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Ε.), του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικ��ς Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (Ε.Τ.Α.). Ταυτόχρονα σκοπός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η πρόληψη και η πάταξη κάθε ατασθαλίας σε βάρος των παραπάνω πιστώσεων, όπως και η ανάκτηση τυχόν χρηματικών ποσών, τα οποία έχουν καταβληθεί παρανόμως ή αχρεωστήτως.Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι κυρίως οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, αλλά και οι επενδυτές του αγροτικού τομέα, μεταποιητικές επιχειρήσεις κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top