Οριστική λύση για τα αυθαίρετα: «Ναι» από ΣτΕ στη νομιμοποίηση

Πάνω από 1 εκ. ιδιόκτητες είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση αλλά δεν μπορούσαν να πουλήσουν

Οριστική λύση για τα αυθαίρετα: «Ναι» από ΣτΕ στη νομιμοποίηση
Τον «γόρδιο δεσμό» με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτιρίων έλυσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης) έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, δίνοντας έτσι τεράστια ανάσα σε περίπου 1 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μέχρι τώρα οι εν λόγω ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάποια παρανομία στο σπίτι τους, είτε μία σοφίτα είτε ημιυπαίθριους χώρους και τα είχαν νομιμοποιήσει, δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν, διότι οι νόμοι νομιμοποίησης (είτε του κ. Παπακωνσταντίνου είτε της κα Μπιρμπίλη) είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Ωστόσο, το ΣτΕ έκτινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του συγκεκριμένου νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top