Ρουμελιώτης: ΔΕΝ θα υπάρχει μνημόνιο για την Ελλάδα αν συνεργαστεί με τους BRICS

Θετικός ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ απέναντι στην πρό��κληση των Ρώσων

Την πρόσκληση στην Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν.Αφρική), σχολίασε το πρωί της Πέμπτης στο Star και στην εκπομπή «Live U», ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτή τη νέα τράπεζα» εκτίμησε ο κ.Ρουμελιώτης, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόσκληση.

«Θα διερευνήσουμε την συμμετοχή μας σε αυτή την τράπεζα» τόνισε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την συμμετοχή τους στη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Στο ερώτημα πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεργαστεί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε επαφές της Αθήνας με την Μόσχα, ο κ.Ρουμελιώτης εξήγησε, όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι, η Ελλάδα θα έκανε μια λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS.

«Δεν τίθεται δίλημμα Brics ή Δύση. Είναι συμπληρωματική η προσπάθεια, δεν μπορεί κανείς να μας θέσει τέτοιο θέμα» τόνισε .

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει κανένα μνημόνιο με τα BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη συμμετοχή της χώρας σε μια τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής. Πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

«Είναι σαν να δανειζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ.Ρουμελιώτη, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ οδήγησαν σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και σε αύξηση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι το Ταμείο διατηρεί μια ιδιαίτερα σκληρή στάση.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις και την στάση του ΔΝΤ, ο κ.Ρουμελιώτης παραδέχτηκε ότι το Ταμείο διατηρεί μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και επιμένει ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Αθήνα ήταν σωστές, «πράγμα» που όπως είπε ο κ.Ρουμελιώτης «δεν αποδεικνύεται από πουθενά».

«Θέλουν να διαφυλάξουν την υστεροφημία τους, αλλά έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη. Αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top