Εξηγήσεις Σταϊκούρα για τα λεφτά που άφησε στο ταμείο η ΝΔ

«Στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό»

​Εξηγήσεις για τα ταμειακά αποθέματα που άφησε η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ και ο πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών, και μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα ότι έγιναν γρηγορότερα οι εκλογές γιατί έλειπαν 450 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις στο τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε:

«Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η προη��ούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση ταμειακό πλεόνασμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις ήταν - και ορθώς αναφέρεται σε αυτό ο κ. Υπουργός (κ. Μάρδας) - ότι αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία το μήνα Φεβρουάριο, στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό.

Πράγματι, δηλαδή - δεν θυμάμαι τώρα αν είναι 450, 470 ή 500 εκατομμύρια ευρώ - το πρόσημο θα ήταν αρνητικό τέλος Φεβρουαρίου. Γι' αυτό το λόγο και η προηγούμενη Κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τμήμα ή το σύνολο της δόσης, για να καλύψει αυτές τις άμεσες πιεστικές ανάγκες».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ορθώς ο κ. Υπουργός μίλησε γι' αυτό. Με μια διαφορά, όμως ότι ενώ τα γνώριζαν αυτά στην Κυβέρνηση από τέλος Ιανουαρίου (τους είχαμε κάνει αναλυτική ενημέρωση), στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν μια συμφωνία, στην οποία έλεγαν - αφού ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει νωρίτερα ότι δεν έχουμε ανάγκη τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ - ότι τα 7,2 δισ. ευρώ τελικά τα έχουμε ανάγκη, αλλά στο τέλος της αξιολόγησης. Εδώ υπάρχει τουλάχιστον μια αντίφαση, αν όχι άγνοια της πραγματικότητας».

Όσον αφορά στο θέμα των πρόωρων εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «λάθος» ο κ. Μάρδας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

«Τώρα για το ποιου επιλογή ήταν οι εκλογές, νομίζω ότι αυτό το ξέρουμε όλοι. Ποιοι τις διεκδικούσαν, ποιος είχε υποσχεθεί και τι προεκλογικά, ποιος έλεγε σε πολίτες να μην πληρώνουν, τ�� αφήνω στην άκρη και κοιτάζω το παρόν».

«Προφανώς με την αποσπασματική πληροφόρηση (παραπληροφόρηση) από θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να ξεπεραστούν οι ασάφειες, οι παλινωδίες και τα λάθη, που έχουν οδηγήσει την χώρα σε όξυνση των αδιεξόδων της. Η προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των πολιτών από τα αδιέξοδα, δεν λύνει το πρόβλημα της Κυβέρνησης. Είμαι πάντα διαθέσιμος για διάλογο με στοιχεία και αλήθειες που είναι και οι μόνες που μπορεί να συμβάλλουν στη�� αναγκαία ομαλή πορεία της χώρας», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top