Ύφεση και χρέη του Δημοσίου σφίγγουν την θηλιά στην οικονομία

Μείωση 0,2% στο ΑΕΠ αλλά και γενική ασφυξία στην αγορά

Μπορεί να ανέρχεται στο 0,3% η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ταυτόχρονα όμως, η μέτρηση σε τριμηνιαία βάση δείχνει ότι το ΑΕΠ εμφάνισε μείωση κατά 0,2% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση έναντι του γ' τριμήνου του περασμένου έτους, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ στο δ' τρίμηνο ανερχόταν στο 1,3%. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 το πρόσημο ήταν αρνητικό, στο -0,3%, ενώ στο β' τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2014.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/05/2015, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.

Την ίδια στιγμή πάντως η πραγματική οικονομία στεγνώνει καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως περιγράφει καταστηματάρχης στην κάμερα του Star, πτώση του τζίρου σημαίνει ακόμη δύο άνθρωποι στην ανεργία, καθώς για να μην βάλει ��ουκέτο αναγκάστηκε να κάνει απολύσεις. Το αποτέλεσμα; Αύξηση της ανεργίας και ανέχεια, αλλά και λιγότερα έσοδα από φόρους για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η παρατεταμένηεπίσης αβεβαιότητα για την επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί ασφυξία στην ήδη στεγνή από ρευστό αγορά, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία.

Την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες φουσκώνουν μήνα με το μήνα φτάνοντας τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με επιστροφές ΦΠΑ αγγίζουν τα 4,5 σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο στενός δημόσιος τομέας οφείλει 274 εκ. ευρώ. Οι δήμοι χρωστούν 319 εκατομμύρια ευρώ, οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων αυξήθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ και πρωταθλητέ�� αναδεικνύονται τα νοσοκομεία που χρωστούν σε προμηθευτές 903 εκατομμύρια.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην περίπτωση που το δημόσιο δεν οδηγηθεί άμεσα σε σταδιακή αποπληρωμή όλων αυτών είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε συνολική παύση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά από όλα αυτά ο οικονομολόγος και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας βλέπει ότι δεν υπάρχει ύφεση, αλλά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top