Οι τέσσερις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση με τους εταίρους της

​Πακέτο… ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» που έχουν εκτοξευτεί στα 84 δισ. ευρώ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με στελέχη του υπουργείου να αποκαλύπτουν ότι σχεδόν έχει κλείσει η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα αυτό.

«Σχεδόν έχουμε κλείσει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα των “κόκκινων δανείων”. Πρόκειται για μια καθολική, συνολική διευθέτηση του προβλήματος της μη εξυπηρέτησης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου στο Έθνος.

Ήδη λοιπόν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ετοιμάζονται οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ισχύσει το νέο πλαίσιο με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα το νέο αυτό πλαίσιο θα στηρίζεται στους εξής τέσσερις άξονες:

1. Νόμος Κατσέλη: ήδη προχωρούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα ειρηνοδικεία με τις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις νοικοκυριών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη διαγραφή χρεών.

Εκτιμάται ότι περίπου 170.000 δανειολήπτες έχουν προσφύγει στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, όμως οι ημερομηνίες που έχουν οριστεί στα δικαστήρια φτάνουν ακόμα και τα 15 χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης.

Στόχος είναι το διάστημα αυτό να μειωθεί στα τρία χρόνια και για να επιτευχθεί προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε στα Ειρηνοδικεία να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα που θα δικάζουν αυτές τις υποθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα ομαδοποιηθούν φάκελοι για να προχωρούν οι υποθέσεις γρήγορα.

2. Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών: Υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο βασίζεται στη ρύθμιση δανείων, σύμφωνα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και τον ορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη. Ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών απαριθμεί σειρά συγκεκριμένων λύσεων που μπορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιλέγουν και να διευθετούν τις οφειλές των νοικοκυριών και των μικρών ��πιχειρηματιών.

Οι λύσεις αυτές κατηγοριοποιούνται σε άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες και το υπουργείο Οικονομίας θέλει να ξεκινήσει η γενικευμένη εφαρμογή αυτών των μηχανισμών. Μάλιστα δεν αποκλείεται, το υπουργείο να κάνει κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε οι προτεινόμενες λύσεις από τον Κώδικα Δεοντολογίας να αποκτήσουν έναν δεσμευτικό χαρακτήρα για τις τράπεζες.

3. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης ��ατοικίας: Στα σχέδια του υπουργείου είναι να καταθέσει νομοθετικές διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν θα καθοριστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να εκμεταλλευτούν το πλαίσιο όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Μάλιστα εξετάζεται τα κριτήρια αυτά να κυμανθούν λίγο πιο πάνω από τα όρια του νόμου «Χατζηδάκη», ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν και μια ελάχιστη δόση, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.

4. «Νόμος Δένδια» για επιχειρηματικά δάνεια: Σε ισχύ με κάποιες τροποποιήσεις θα τεθεί και ο νόμος «Δένδια» που προβλέπει τη ρύθμιση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως και 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» σε συνδυασμό και με τη διευθέτηση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά με επιπλέον κίνητρα ως προς τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Πάντως και σ’ αυτό το νόμο η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει τροποποιήσεις, ώστε οι τράπεζες να είναι πιο φιλικές απέναντι στις επιχειρήσεις και ιδίως στον τρόπο ρύθμισης των δανείων.

Πληροφορίες τέλος αναφέρουν ότι μετατίθεται η δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όπου θα μεταφερθούν τα «κόκκινα δάνεια» νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας, τα οποία θα ρυθμίζονται με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Υπολογίζεται μάλιστα ότι για να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος φορέας θα χρειαστούν περίπου έξι με οχτώ μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top