Ακόμη πιο ακριβή η καθημερινότητα στην Ελλάδα με ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Ιδιαίτερα βαρύ το τίμημα για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα

Ακόμη πιο ακριβή η καθημερινότητα στην Ελλάδα με ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ
Ακόμα πιο ακριβή θα γίνει η καθημερινότητα στην Ελλάδα σε περίπτωση που το σενάριο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ γίνει νόμος του κράτους. Τα ήδη χαμηλά εισοδήματα θα δεχτούν νέο πλήγμα αφού οι τιμές θα αυξάνονται και έτσι το τίμημα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Εάν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί η θέσπιση ενιαίου συντελεστή 18%, τα είδη λαϊκής και ευρείας κατανάλωσης τα οποία θα γνωρίσουν αμέσως άνοδο τιμών είναι τα τρόφιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και κυρίως και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα έχουμε μια αύξηση των εισιτηρίων και με αυτό το τρόπο στην ουσία επιβαρύνονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα" δήλωσε στο Star η φοροτεχνικός Χρυσούλα Γαλιατσάτου.

Παράδειγμα:

-Ένα κιλό ντομάτες που σήμερα έχει 1,50 ευρώ με τον συντελεστή 18% θα κοστίζει 1,63 ευρώ
-Ένα λίτρο λάδι που κοστίζει σήμερα 5 ευρώ και 80 λεπτά θα πωλείται 6, 05 ευρώ
-Ένα κιλό φέτα που σήμερα πωλείται 7,96 θα στοιχίζει 8, 30 ευρώ
- Για ένα λογαριασμό της ΔΕΗ που σήμερα ο καταναλωτής πληρώνει 160 ευρώ με τον συντελεστή στο 18% θα πρέπει να υπολογίζει πως θα πληρώσει 7 ευρώ επιπλέον.

Για κάποια προϊόντα όμως οι ��ιμές θα πέσουν. «Αν η θέσπιση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ανέρχεται στο ύψος του 18% από 23% που έχουμε σήμερα, σίγουρα θα επιφέρει και κάποια μείωση τιμών κυρίως στα αγαθά μεγάλης αξίας, όπως είναι τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα. Το θέμα όμως είναι ποιο είναι το καταναλωτικό κοινό σήμερα που μπορεί να προβεί σε τέτοιες αγορές, μαζικά ούτως ώστε να επιτευχθεί και η αύξηση των εσόδων από τη μείωση του συντελεστή» επισημαίνει η φοροτεχνικός Χ. Γαλιατσάτου.

Εάν π.χ. από το 23% ο συντελεστής μειωθεί στο 18% τα προϊόντα που θα φθηνύνουν είναι:

-Ο λογαριασμός για ένα κινητό που ανέρχεται σήμερα στα 45 ευρώ θα πέσει στα 43, 10
- Αθλητικά παπούτσια με τιμή σήμερα 60 ευρώ θα μειωθούν στα 57,5
-Ένα απορρυπαντικό που πωλείται 12 ευρώ θα κοστίζει 11,50.

Στο χαμηλό συντελεστή 8% αναμένεται να υπαχθούν τα φάρμακα και τα βιβλία και είδη άμεσης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί και η ζάχαρη από τρόφιμα. «Σαφώς είναι πιο ηθικό και νόμιμα αποδεκτό από το σύνολο τα είδη άμεσης και ευρείας κατανάλωσης να έχουν χαμηλότερο συντελεστή πράγμα το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης» δηλώνει η κ. Γαλιατσάτου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μάλτα ο ΦΠΑ για τα τρόφιμα είναι μηδενικός. Στην Ιταλία και την Ισπανία ανέρχεται στο 4% και στη Γερμανία στο 7%. Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι η Δανία με συντελεστή 25%, ενώ στην περιοχή του 20% κινούνται η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Βουλγαρία.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top