Για μία... λέξη που ΔΕΝ είδαν, θα πληρώσουμε ακριβά τον ενιαίο ΦΠΑ!

Όλο το παρασκήνιο πίσω από τον ενιαίο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας

Μια λέξη έκανε τη διαφορά. Είναι η λέξη “streamlined” για τους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η οποία εμφανίστηκε στο κείμενο εξειδίκευσης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, πάνω στο οποίο δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η σύνταξη του σχετικού κειμένου έγινε το Σαββατοκύριακο 21-22 Φεβρουαρίου με τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους επιτελείς του και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που συνεπικουρούνταν με εμπειρογνώμονε�� από την πρώην τρόικα.

Κατά τη σύνταξη του κειμένου, το οποίο θα αποτελούσε τη βάση για τα πεδία πάνω στα οποία θα ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος, οι εκπρόσωποι των εταίρων επέμειναν ιδιαίτερα στη λέξη streamline, η οποία έχει διάφορες έννοιες, αλλά για τους συντελεστές του ΦΠΑ, όπως λένε άνθρωποι, που έχουν διαπραγματευτεί οι ίδιοι με τους εκπροσώπους της τρόικας, σημαίνει ευθυγράμμιση των συντελεστών.

“Είχαμε αποφύγει με συστηματική δουλειά να μπει σε οποιοδήποτε κείμενο αξιολόγησης η λέξη streamline”, λέει πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, o οποίος είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις. “Οι τροικανοί πίεζαν για την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή και με την αλλαγή της κυβέρνησης και την απειρία, όσων βρέθηκαν απέναντί τους, κατάφεραν να περάσουν τις θέσεις τους για τον ενιαίο συντελεστή” πρόσθεσε.

Έτσι, από εκείνη τη στιγμή που υπεγράφη από την ελληνική πλευρά το κείμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε μειονεκτική θέση, αναφορικά με το θέμα των συντελεστών.

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν να μετατεθεί το θέμα της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στη διαπραγμάτευση για το νέο συμβόλαιο της τετραετίας 2015-2018. Ωστόσο, μετά από πιέσεις των εταίρων ήρθε στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Και σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά το ότι, το είχε αποδεχτεί εγγράφως η ελληνική πλευρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top