Ντράγκι: Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξελίσσεται καλά

"Η ΕΚΤ έχει την αρμοδιότητα να θέτει περιορισμούς στον ELA"

​«Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχωρά καλά και οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη ομολόγων στην αγορά δεν δικαιολογούνται». Αυτό διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με επιστολή που έστειλε σε Ισπανό ευρωβουλευτή.

Τον Μάρτιο η ΕΚΤ έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την αγορά περίπου 60 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων το μήνα, έως τον Σεπτέμβριο του 2016, προκειμένου να διοχετεύσει ρευστό στο χρηματοοικονομικό σύστημα και να απομακρύνει την απειλή του αποπληθωρισμού.

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αλλάξει η σύνθεση αυτών των αγορών αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα είναι επαρκώς ευέλικτο, προκειμένου να υπάρξουν προσαρμογές, εάν αλλάξουν οι συνθήκες», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ.Ντράγκι διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την αρμοδιότητα να θέτει περιορισμούς όσον αφορά στις πράξεις παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), εφόσον κρίνεται ότι οι πράξεις αυτές παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του ευρωσυστήματος.

Επίσης, ο κ.Ντράγκι αποσαφήνισε πως η ΕΚΤ δεν σχολιάζει τις ενέργειές της έναντι μεμονωμένων τραπεζών, όσον αφορά είτε την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, είτε άλλες πράξεις. Ως εκ τούτου, δεν δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με πράξεις παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top