Μέλος της ΕΚΤ προτείνει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα

Δημοσίευμα της Telegraph

Μέλος της ΕΚΤ προτείνει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα

​Δεν αποκλείει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Yves Merch, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα, La Vanguardia.

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αν η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα ευρώ που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Αν συμβεί αυτό, μια λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν να χρησιμοποιηθούν κάποια άλλα «εργαλεία» έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

«Υπάρχουν αυτές οι ενδιάμεσες λύσεις που κυκλοφορούν, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, τα λεγόμενα IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα προέρχονται από τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση και μπορεί, βεβαίως, να τα εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως έχουν υψηλό κόστος» εξήγησε.

Σύμφωνα με την Telegraph, η ΕΚΤ έχει ήδη αναλύσει πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει. Αξιωματούχοι της δήλωναν τον Απρίλιο στο Reuters ότι ένα παράλληλο νόμισμα δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ των 19 κρατών. Η συγκεκριμένη ανάλυση έδειχνε πως γύρω στο 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει αυτά τα IOUs (I owe you - σου χρωστάω) αντί για μετρητά, κάτι που ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τράπεζες, καθώς οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να τραβούν χρήματα από τις αποζημιώσεις τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top