Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης: Έρχονται μέτρα για εργασιακά και ασφαλιστικό

Τι θα γίνει με ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης: Έρχονται μέτρα για εργασιακά και ασφαλιστικό

​Κι εκεί που μέχρι την Τετάρτη το πρωί όλοι νόμιζαν ότι η ρήξη με τους δανειστές είναι πολύ κοντά, μετά και από τις διαρροές του Μαξίμου για διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, τα πράγματα άλλαξαν άρδην και φως άρχισε να αχνοφαίνεται στο τούνελ των σκληρών διαπραγματεύσεων.

Τσίπρας και Γιούνκερ με κοινή τους ��ήλωση και κατόπιν και οι τρεις θεσμοί επίσης με κοινή δήλωση, έκαναν λόγο για πρόοδο στα εργασιακά και το ασφαλιστικό και για σύγκλιση των δύο πλευρών σε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της… πέμπτης αξιολόγησης!

Τι θα περιλαμβάνουν όμως οι μεταρρυθμίσεις αυτές και τι θα σημαίνει πρακτικά η συμφωνία για της καθημερινότητα των Ελλήνων;

Φαίνεται λοιπόν ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης αρχίζουν να ξεθωριάζουν, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες προχωράμε ολοταχώς στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από 16% έως και 18% σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μελετάται και η αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8%.

Από το μέτρο αυτό αναμένεται να μειωθεί η φορολόγηση κάποιων προϊόντων, αλλά να αυξηθεί κάποιων άλλων. Συγκεκριμένα, από την υιοθέτηση του ενιαίου συντελεστή θα υπάρξει αύξηση 2,65% σε υπηρεσίες και προϊόντα, όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα τρόφιμα, η εστίαση, ενώ θα έχουμε μειώσεις σε ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ, που προεκλογικά θα καταργούνταν αμέσως, φαίνεται να μένει και το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να ελπίζουν πλέον σε μια ελάφρυνση από μια ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί και στις απαιτήσεις των δανειστών για μπλόκο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ενσήμων να χάνουν την ευκαιρία να βγουν στη σύνταξη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει αντικίνητρα με μεγάλες μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κυρίως για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Εκείνοι που θίγονται άμεσα είναι οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993, οι μητέρες ανήλικων τέκνων, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, οι εργαζόμενες με βαρέα και ανθυγιεινά, οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία αι έχουν ένα ανήλικο τέκνο, οι άνδρες σε ειδικά ταμεία που βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία και οι γυναίκες που εργάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με ασφάλιση πριν το 1983, για τις οποίες προβλέπεται συνταξιοδότηση στα 52 έτη.

Όπως όλα δείχνουν, στον πάγο, προς το παρόν τουλάχιστον μπαίνει και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ σε ό,τι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, οι πληροφορίες λένε ότι θα πάμε σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο με συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν ευέλικτο χαρακτήρα, όπου ένα ανώτατο όργανο θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά και τον αριθμό των απολύσεων. ​

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top