Τα μέτρα και τα… σενάρια: Προς ολοταχώς για πακέτο μέτρων 14 δισ. ευρώ!

Μέτρα ύψους 2 δισ. ως «πρώτο δείγμα» ζητά ο Ντράγκι

Τα μέτρα και τα… σενάρια: Προς ολοταχώς για πακέτο μέτρων 14 δισ. ευρώ!
Σε πλήρη δράση για τη δημιουργία πακέτου μέτρων 14 δισ. ευρώ στη διετία 2015-16 βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Μια πρώτη ιδέα της τάξης των μέτρων για το 2015 δίνει το σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ενώ και οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τον Γιάννη Δραγασάκη -ως πρώτο δείγμα- άμεσα μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, η ΕΚΤ ζήτησε τη λήψη ενός πρώτου πακέτου μέτρων 2-2,5 δισ. ευρώ για να κλείσουν οι τρύπες που δημιουργούν πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κινδυνεύει -κατά τον Πολ Τόμσεν- να μετατραπεί σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5%.

Αυτό είναι το πρώτο προαπαιτούμενο της ΕΚΤ για να προχωρήσει η συμφωνία. Δηλαδή, αν η Αθήνα το ενστερνισθεί και το υλοποιήσει, τότε η ΕΚΤ και οι θεσμοί γενικότερα θα μπορέσουν να χαλαρώσουν και η Κεντρική Τράπεζα θα έχει περιθώρια ελιγμών, κυρίως στην αποδέσμευση κεφαλαίων πράγμα που ζητήθηκε.

Τα σενάρια και τα μέτρα

Η Εφημερίδα των Συντακτών έριξε σήμερα -δια διαρροής και ερήμην του Γ. Βαρουφάκη- την τροχιοδεικτική των μέτρων για το 2015, τη στιγμή που το συνολικό πακέτο αναβιβάζεται στη περίοδο 2015-2016 στα 14 δισ. ευρώ (5,6 με 6,9 δισ. ευρώ για το 2015 και για το 2016 στα 7,4 δισ. ευρώ).

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το πακέτο μέτρων των 14 δισ. ευρώ, με διαφορά μεταξύ τους στο ποσό των εσόδων το 2015 και το 2016.

Στο πρώτο σενάριο, τα συνολικά έσοδα αυξάνονται κατά 4,535 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 5,093 δισ. ευρώ το 2016.

Στο δεύτερο σενάριο η αύξηση των εσόδων φέτος είναι 5,816 δισ. ευρώ και το 2016 σταθερά 5,093 δισ. ευρώ.

Η περιστολή δαπανών είναι λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ φέτος και φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ το 2016.

Μερικά από τα μέτρα που -λίγο πολύ είναι γνωστά- είναι:

1. Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ή ακόμη και με κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο διπλασιασμού των συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Από την εφαρμογή του μέτρου οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στα επίπεδα του 1,3 δισ. ευρώ. Οι συντελεστές που επιβάλλονται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ κυμαίνονται από 0,7% έως 2,8%. Σε περίπτωση διπλασιασμού των συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, τότε αυτοί θα διαμορφωθούν σε 4,2% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και 5,6% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

2. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος ενδεχομένως ελαφρώς «κουρεμένου», ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 2-2,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 ανήλθαν σε 2,65 δισ. ευρώ.

3. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και επέκταση του μέτρου στα σκάφη αναψυχής.

4. Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νη��ιών του Αιγαίου.

5. Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).

6. Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών.

7. Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές μεγαλύτερες των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ακόμη και η πρόταση για καθιέρωση ενός ενιαίου ΦΠΑ 15% (με εξαίρεση φάρμακα-βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%) με τους δανειστές να πιέζουν για ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον 18%-19%, κάτι που τελευταία λέγεται ότι είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται, τέλος, και τα «ανώδυνα» μέτρα: Λοταρία αποδείξεων από το καλοκαίρι, κίνητρα αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και υποβολής ξεχασμένων δηλώσεων στο εσωτερικό, μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top