Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο για την διαπραγμάτευση

Να μείνει η χώρα στο ευρώ ζητά το 88,46%

Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο για την διαπραγμάτευση καταγράφει η έρευνα «Η εικόνα των επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση» που πραγματοποιήθηκε από την Pollfish για λογαριασμό του businessnews.gr.

Πάντως η πλειονότητα των ανθρώπων των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί (επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη) ότι θα ολοκληρωθεί με συμφωνία η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές, αν και επίσης οι περισσότεροι εξ αυτών δεν δείχνουν να συμφωνούν με τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 63,08% των στελεχών επιχειρήσεων που συμμετείχαν, θεωρεί πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα το 61,54% δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης.

graf1.jpgΤο μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματικών στελεχών θεωρεί πως η κατάσταση στην αγορά θα είναι καλύτερη σε περίπτωση συμφωνίας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση (83,07%). Βέβαια, μόνο το 26,92% θεωρεί πως αυτό θα γίνει άμεσα, ενώ το 56,15% εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε βάθος χρόνου. Επίσης, υπάρχει και ποσοστό 9,23% που δηλώνει πως ακόμη και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με συμφωνία δεν θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, 9 στους 10 συμμετέχοντες (89,23%) θεωρούν πως η εικόνα στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα αρνητική (63,08%) και αρνητική (26,15%) ενώ ποσοστό 8,46% δηλώνει πως η κατάσταση θα είναι αμετάβλητη. Φυσικά κανείς δεν δηλώνει πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει κάποια -οιαδήποτε- θετική χροιά.

graf7.jpg

H συντριπτική πλειονότητα (88,46%) των ανθρώπων των επιχειρήσεων θεωρεί πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά υπάρχει και ένα μικρό μεν, όχι αμελητέο, όμως, ��οσοστό (9,23%) που «ψηφίζει» επιστροφή στη δραχμή.

graf10.jpg


Πολύ μεγάλο ποσοστό (86,15%), πάντως, εκτιμά πως οι συνθήκες στην αγορά σε περίπτωση GREXIT θα είναι «ιδιαίτερα αρνητικές» (66,15%) και «αρνητικές» (20,00%). Το 3,85% θεωρεί πως η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη και 3,08% πως η εικόνα θα είναι θετική. Επίσης, υπάρχει ένα 6,15%, που δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση γι’ αυτή την περίπτωση.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζεται να προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και να αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, η εξαγγελλόμενη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπ��ό και στο αλκοόλ τυγχάνει της μεγαλύτερης αποδοχής από το χώρο των επιχειρήσεων (88,46%), ενώ επίσης εξαιρετικά θετικά υποδέχονται τα στελέχη τις εξαγγελίες για καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ(83,08%) την καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών (75,38%), τον έλεγχο στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες (70,00%) καθώς και την πρόνοια για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (64,62%). Αντιθέτως, μικρό ποσοστό (7,69%) δηλώνει πως συμφωνεί με τη χρήση των αποθεματικών.

graf6.jpg


Για τα αποτελέσματα που θα έχουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η καταπολέμηση της απάτης από τον ΦΠΑ εμφανίζεται να θεωρείται από τους περισσότερους (59,23%) πως θα συμβάλει σημαντικά, ενώ και η προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ εκτιμάται πως θα έχει αποτέλεσμα από περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες (50,77%). Η ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ακολουθεί (41,54%) ενώ την πρώτη πεντάδα των μεταρρυθμίσεων που ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί πως θα έχουν αποτέλεσμα συμπληρώνουν ο έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες (42,31%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών (36,15%). Επίσης, 30% δηλώνει πως αποτελεσματικός θα είναι και ο φόρος πολυτελείας.

Η χρήση αποθεματικών θεωρείται αποτελεσματικό μέτρο μόνο από εκείνους που συμφωνούν με αυτό (7,69%), ενώ μικρό ποσοστό (10,77%) δηλώνει πως θεωρεί αποτελεσματικό μέτρο τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top