Συνταγή «ΕΝΦΙΑ και ενιαίος ΦΠΑ» για να γεμίσουν τα ταμεία

«Ράβε-ξήλωνε» στο φορολογικό με βλέμμα στραμμένο στη διαπραγμάτευση

Συνταγή «ΕΝΦΙΑ και ενιαίος ΦΠΑ» για να γεμίσουν τα ταμεία
Απρόσκοπτα συνεχίζεται η τακτική του «ράβε ξήλωνε» στο φορολογικό, με ζητούμενο την κατάρτιση μιας πρότασης προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή της τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και από τους πιστωτές της χώρας και την αγορά.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε μέτρα που θα αφήσουν πίσω τις προεκλογικές εξαγγελίες για ευνοϊκότερο καθεστώς στη φορολογία ακινήτων και τη φορολογία εισοδήματος, την ώρα που οι πιστωτές ζητούν μέτρα που θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία και θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, το ειδικό τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλά εισοδήματα και η διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που συμβάλλει στον προϋπολογισμό με 2,65 δισ. ευρώ
Ειδικότερα οι προτάσεις της κυβέρνησης και οι θέσεις των θεσμών για τη φορολογία έχουν ως εξής:
1. ΦΠΑ
α) Ενιαίος συντελεστής 15% σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συντελεστή 15% ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά, πλην των φαρμάκων, των τροφίμων και των βιβλίων
β) Ενιαίος συντελεστής μόνο σε νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ένα ακόμη σενάριο το οποίο προβλέπει την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 15% μόνο στα νησιά, με χαμηλότερους ωστόσο συντελεστές στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το σενάριο αυτό δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.
γ) Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό υπολογίζουν ότι θα αποφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%.
Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και αεροσκάφη, και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:
– 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών.
– 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.
3. Τέλος διαμονής.
Η κυβέρνηση αντί για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρεται να προτείνει την επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά δύο είναι το πιθανότερο να εφαρμοσθούν. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή τέλους, που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ για τις ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων σε όλη την επικράτεια. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επίσης τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων μόνο στις νησιωτικές περιοχές.
4. Πλαστικό χρήμα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
5. ΕΝΦΙΑ.
Διατήρηση του φόρου ακινήτων με στόχο την είσπραξη και το 2015 ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
6. Εισφορά αλληλεγγύης.
Αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top