Άτυπο τελεσίγραφο από ΕΚΤ: Συμφωνία ως την Τετάρτη ή… θηλιά στις τράπεζες!

Ορατό το ενδεχόμενο κουρέματος των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών

Άτυπο τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει δώσει η ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα έχει ανοικτή γραμμή με το Brussels Group ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Τετάρτης, όπου θα εξετάσει το ζήτημα περαιτέρω κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων (τα γνωστά «collateral») που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει σενάρια που προβλέπουν αύξηση του κουρέματος στο 44% ή το 65% (από 30% που είναι σήμερα), κάτι που θα κάνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ακόμη πιο ασφυκτική.
Μάλιστα, φαίνεται πως στα χαρτιά υπάρχει και το «εφιαλτικό σενάριο» του 80%, το οποίο πρακτικά ισοδυναμεί με τερματισμό της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Με το Eurogroup της Ρίγας να έχει ξεκαθαρίσει πως περιμένει ολοκληρωμένη συμφωνία για να δώσει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, η μόνη διέξοδος για άμεση χρηματοδότηση μοιάζει να είναι μία -έστω επί της αρχής- συμφωνία, που θα βάλει πάλι στο συρτάρι τα σενάρια κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Ήδη, πάντως έχει σταλεί το σχετικό… μήνυμα από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και να αυξήσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες (δίνοντας έτσι ανάσα ρευστότητας) αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top