Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 30/04/2015

Όλες οι εξελίξεις

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 30/04/2015

​Τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αλλά και η απόφαση της Fed που αφήνει χώρο για διαφορετικές ερμηνείες, οδηγήσαν την πλειονότ��τα των χρηματιστηριακών δεικτών σε πτώση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος.

Όσον αφορά την Ευρώπη, οι επενδυτές παραμέρισαν τα βελτιωμένα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία και εστίασαν στην απογοητευτική μέτρηση για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC ενισχύθηκαν κατά 1.2%, 3.21% και 2.59%, αντίστοιχα.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών, ένα δημοσίευμα από το πρακτορείο Reuters που επικαλούνταν δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου σχετικά με το χρόνο που απομένει στην Ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, ήταν αρκετό για να εξανεμίσει τα κέρδη του Γενικού Δείκτη και να τον οδηγήσει σε απώλειες κατά 1%. Ο συναλλακτικός όγκος ξεπέρασε οριακά τα 81 εκατ. Ευρώ, ενώ υπήρξε νέα επιδείνωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται στο 22.33%, 15.78% και 11.51%, για το διετές, το πενταετές και το δεκαετές, αντίστοιχα. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της αγοράς κατά της σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων Moody’s προχώρησε σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά τη μία βαθμίδα, στο επίπεδο Caa2.

Αδιαμφισβήτητα το επενδυτικό ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση εντοπίζεται στις μακροοικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη μέτρηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο αυξήθηκε κατά 0.2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1%. Όπως γίνεται κατανοητό υπήρξε άμεσος αντίκτυπος στην αγορά συναλλάγματος με ισχυρή πτώση του Δολαρίου, ενώ παράλληλα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διευρύναν τις απώλειές τους. Στην επιδείνωση του κλίματος όμως συνέβαλαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Fed, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τον Ιούνιο, υπό προϋποθέσεις. Σαν αποτέλεσμα οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 υποχώρησαν κατά 0.41%, 0.63% και 0.37%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση παραμένουν οι πτωτικές τάσεις στις Ασιατικές αγορές, καθώς η μειωμένη κερδοφορία εταιριών κυρίως του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει οδηγήσει τους Hang Seng και Nikkei σε απώλειες κατά 0.57% και 2.27%, αντίστοιχα.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ υποχωρεί σήμερα το πρωί, καταγράφοντας απώλειες κατά 0.38%, 0.19% και 0.72% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1086), τη Βρετανική Στερλίνα (0.7195) και το Ιαπωνικό Γιέν (131.49).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για την Ευρωζώνη, καθώς και οι μεταβολές των επιδομάτων ανεργίας για τις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 09:00 και 12:30 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top