«Κουρεμένα» τα κριτήρια για την προστασία α΄κατοικίας από τους πλειστηρι��σμούς

Διαβάστε ποιες είναι οι μειώσεις σε αντικειμενική αξία, εισόδημα, καταθέσεις

«Κουρεμένα» τα κριτήρια για την προστασία α΄κατοικίας  από τους πλειστηριασμούς
«Κουρεμένα» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο είναι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζεται με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη».

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη δέσμευσή της και να ψηφίσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας» δήλωσε στο Star, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η αντικειμενική αξία της κύρια κατοικίας θα είναι έως 250.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ήταν η αρχική σκέψη της Κυβέρνησης. Ο νόμος Χατζηδάκη που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 προστάτευε την κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία 200.000.

Σε ότι αφορά το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αυτό φαίνεται να προσγειώνεται στις 40.000 ευρώ από 70.000 ευρώ με βάση το αρχικό πλάνο. Και έτσι αυξάνεται κατά 5 χιλιάδες από την προηγούμενη ρύθμιση.

Αντίστοιχα το όριο της συνολικής κινητής και ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών υποχωρεί στις 400.000 ευρώ από 700.000 ευρώ που ήταν στο αρχικό σχέδιο του Φεβρουαρίου. Με βάση τον προηγούμενο νόμο το συγκεκριμένο όριο διαμορφωνόταν στις 270.000 ευρώ.

«Πρέπει άμεσα να κατατεθεί νομοθετική διάταξη και να υπάρξει προστασία της κύριας κατοικίας για να ανακουφιστούν και να εφησυχάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά έστω για ένα χρόνο. Γιατί βλέπουμε μια μεγάλη ανασφάλεια των Ελληνών όπου έχει μειωθεί το εισόδημά τους ή είναι ανύπαρκτο το εισόδημά τους σήμερα. Και επικρέμεται ο κίνδυνος να χάσουν και αυτοί την κύρια κατοικία» δηλώνει επίσης η κ. Καλαποθαράκου.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις το όριο φαίνεται να διαμορφώνονται στις 25.000 ευρώ από 70.000 ευρώ που ήταν αρχικά, δηλαδή αυξημένο κατά 10 χιλιάδες από τον νόμο που έληξε στα τέλη του 2014.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top