250.000 καταγγελίες δανείων-πιστωτικών καρτών τον χρόνο από τις τράπεζες

1,7 εκατομμύρια δάνεια και κάρτες καταγγέλθηκαν από την αρχή της κρίσης

Κατά 200.000 έως 250.000 περίπου τον χρόνο αυξάνονται οι καταγγελίες δανείων από οφειλές σε πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Το 2014 υπήρξε η μοναδική χρονιά κατά την τελευταία πενταετία που οι καταγγελίες δανείων υποχώρησαν στα επίπεδα προ κρίσης και περιορίστηκαν στις 130.000 περίπου, όσες δηλαδή ήταν και τη διετία 2007-2008. Αλλά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η τάση αυτή ανακόπηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 και αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα, εάν η οικονομία κατρακυλήσει εκ νέου σε ύφεση.

Εντυπωσιακό είναι ότι συνολικά οι καταγγελίες δανείων και καρτών τα τελευταία χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια! Αλλά παρά τη γεωμετρική τους άνοδο, αντιμετωπίστηκαν με ευελιξία από τις τράπεζες, αφού το ίδιο διάστημα οι πλειστηριασμοί ακινήτων όχι απλώς συγκρατήθηκαν, αλλά μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλό δεκαετίας (λόγω της σχετικής διάταξης και του νόμου Κατσέλη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2014, ο αριθμός των πλειστηριασμών περιορίστηκε στις 16.000, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί ποτέ πριν από το 2004 μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών δανείων είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης του αριθμού των δανείων που βρέθηκαν σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών και ο οποίος με βάση τα στοιχεία του 2014, ανήλθε στο 1,6 εκατομμύριο τεμάχια. Πρόκειται για 300.000 στεγαστικά, 700.000 καταναλωτικά και 500.000 πιστωτικές κάρτες, αλλά και 100.000 μικρά επιχειρηματικά δάνεια, οι συνολικές καθυστερήσεις των οποίων προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφορούν κυρίως μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων εκτοξεύουν τα δάνεια σε καθυστέρηση στα 77 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2014.

Είναι ενδεικτικό ότι δίπλα στα 700.000 καταναλωτικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών, άλλα 120.000 περίπου παρουσιάζουν καθυστέρηση από έναν έως τρεις μήνες, περιορίζοντας τον αριθμό αυτών που εξυπηρετούνται κανονικά στο 1,2 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα, στις πιστωτικές κάρτες παρά τη συρρίκνωση που έχουν υποστεί λόγω των συγχωνεύσεων και των ακυρώσεων ενός τεράστιου αριθμού τα τελευταία χρόνια, περί τις 500.000 ήταν αυτές που στα τέλη του 2014 εμφάνιζαν καθυστέρηση άνω των τριών μηνών. Άλλες 80.000 περίπου εμφάνιζαν καθυστέρηση από ένα έως τρεις μήνες, με αποτέλεσμα αυτές που αποπληρώνονται κανονικά να περιορίζονται πλέον στα 2,5 εκατομμύρια.

Στη στεγαστική πίστη η εικόνα αν και επίσης δύσκολη, εμφανίζεται σαφώς καλύτερη. Δίπλα στα 300.000 δάνεια που είναι σε καθυστέρηση, τα δάνεια που εξυπηρετούνται -έστω και με δυσκολίες ή μετά από ρυθμίσεις- παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και προσεγγίζουν τα 800.000 εκατομμύρια τεμάχια περίπου, περιορίζοντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 28%.

Ισχυρό προστατευτικό πλαίσιο αποτέλεσε και ο νόμος 3869, γνωστός ως νόμος Κατσέλη. Ο αριθμός των νοικοκυριών που κατέφυγε στην προστασία του νόμου έχει φτάσει τις 115.000, αλλά την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο αριθμός εκείνων που επιχείρησαν να μπουν στον νόμο, περνώντας προηγουμένως από το κατώφλι της εξωδικαστικής διαδικασίας, προσεγγίζει τις 210.000. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι οι μισοί περίπου διαπίστωσαν ότι ο νόμος που έχει στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλίδες, δεν τους συνέφερε και εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι τράπεζες φέρονται να προχωρούν σε γενναίες διαγραφές δανείων, όπως η ρύθμιση που ανακοίνωσε πρόσφατα η Tράπεζα Πειραιώς για όσους εντάσσονται στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top