Βρέθηκε ρευστό 2,6 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

Τα καλοβλέπει η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες της

Βρέθηκε ρευστό 2,6 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

​Λεφτά… υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία, μιας και οι ασφαλιστικοί φορείς διαθέτουν σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδας διπλάσια ρευστά από εκείνα που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες 2 – 2,4 δισ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι φορείς δηλαδή διαθέτουν τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που χρειάζονται για την καταβολή των συντάξεων, ποσό που καλοβλέπει η κυβέρνηση με στόχο να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες του Δημοσίου μέσω σύναψης ρέπος.

Μάλιστα όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα 600 εκατ. του ΑΚΑΓΕ που βρίσκονται ήδη σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για ρέπος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Για να μεταφερθούν όμως και τα υπόλοιπα 2 δισ. σε λογαριασμούς της ΤτΕ, ώστε να τα αξιοποιήσει η κυβέρνηση, όπως στοχεύει η ΠΝΠ που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα διοικητικά συμβούλια όμως ειδικά των ταμείων που λειτουργούν βασικά από τις εισφορές των εργαζομένων και όχι την κρατική χρηματοδότηση και διαθέτουν τα μεγαλύτερα ρευστά διαθέσιμα, αντιστέκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ως τώρα μόνο οι ασφαλιστικοί φορείς στους οποίους το κράτος έχει μεγάλη χρηματοδοτική συνεισφορά έχουν πει ή ετοιμάζονται να πουν το «ναι».

Ήδη το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ έχει εγκρίνει τη μεταφορά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ. Το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ εκτιμά ότι μπορεί να μεταφέρει 30 – 40 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, το ΙΚΑ θα μπορεί να μεταφέρει ένα αδιευκρίνιστο ακόμα ποσό το Μάιο, ενώ το Δ.Σ. του ΟΓΑ αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Αντίθετα το Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) απέρριψε χθες την πρότασ�� για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος υγείας τραπεζοϋπαλλήλων και εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ) για το αν θα μεταφέρει 80 εκατ. ευρώ, όμως συνδικαλιστικοί φορείς των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν στείλει εξώδικο προς τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ για να μην περάσει μία τέτοια απόφαση.

Τέλος, την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών) για να εξετάσει ενδεχόμενη πρόταση για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top