Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ: Τα βασικά σενάρια για τις αντικειμενικές αξίες

Ανά περιοχή και ανά ζώνη η αναπροσαρμογή

Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων πολλών ταχυτήτων ετοιμάζει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο το πόρισμά της με τις νέες τιμές σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια με μια μείωση της τάξης του 30%, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ενώ ��ι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές θα αποτελέσουν «πιλότο» για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Η αρμόδια επιτροπή που ετοιμάζει τις νέες αξίες επεξεργάζεται τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδας για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων καθώς και τα στοιχ��ία που έχουν στη διάθεση τους οι εφορίες, τα επιμελητήρια και οι Δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές

Τα βασικά σενάρια

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται να αποτελέσουν το «κλειδί» για την διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου α��ινήτων όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας.

Τα βασικά σενάρια για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπουν:

1. Να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι τιμές για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ίλιον, Κερατσίνι, Νίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των τιμών που ��α ανέβαζαν τους φόρους ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να παραμείνουν αμετάβλητες.

2. Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου (Ψυχικό, Κηφισιά, Γλυφάδα, Εκάλη κ.α.), της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

3. Την αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως εκτιμάται, η μείωση των αντικειμενικών τιμών θα οδηγήσει σε:
Μείωση των εσόδων από τον νέο φόρο ακινήτων καθώς βάση για τον υπολογισμό του φόρου θα αποτελέσουν οι χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.
• Μείωση τ��ν εσόδων από όλους τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές).
• Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και μείωση των τεκμαρτών εισοδημάτων που προκύπτουν από την δωρεάν παραχώρηση και την ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων τα οποία υπολογίζονται στο 3% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top