Πριν καν ανοίξει η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το ΥΠΟΙΚ δίνει παράταση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες

Απίστευτο και όμως …. ελληνικό, πριν καν ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς την εφορία, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση ενός μήνα στη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία της προκαταβολής -κατά την οποία οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν ότι θέλουν και να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις- αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τρέξει μέχρι τις 27 Απριλίου, τελικά παρατείνεται για ακόμη 30 ημέρες δηλαδή μέχρι και τις 27 Μαΐου.

Αν στα παραπάνω, υπολογιστεί και το γεγον��ς ότι ο νόμος έδινε τη δυνατότητα παράτασης για επίσης έναν μήνα, δεν αποκλείεται η διαδικασία να διαρκέσει όχι μέχρι τις 26 Μαΐου, αλλά μέχρι και τις 26 Ιουνίου.

Όλα αυτά την ώρα που, το σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟ και αν δεν δινόταν παράταση οι οφειλέτες- με δεδομένο ότι η εφαρμογή θα ανοίξει αύριο Παρασκευή-θα έπρεπε μέσα σε λίγες εργάσιμες ημέρες (27 Απριλίου) να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Με τροπολογία ωστόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, δίνεται η δυνατότητα για παράταση έως και κατά έναν μήνα στην προθεσμία για τη διαδικασία της «προκαταβολής» φόρου που αποτελεί τμήμα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Όσοι υποβάλουν αίτηση για να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Δίνεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς πρόστιμα, για κάθε είδος φορολογίας και πληρωμή του φόρου που θα προκύψει ακόμη και σε 100 δόσεις των 20 ευρώ η καθεμία. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ και στη συνέχεια να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει από αυτή τη δήλωση σε έως και 100 δόσεις, καθώς ο φόρος μπορεί να υπαχθεί στη σχετική ρύθμιση.

2.Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και όλα τα χρέη προς Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα τελωνεία της χώρας έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Ολα αυτά τα χρέη μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού.

3.Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών προβλέπεται ο μηδενισμός των προσαυξήσεων και των προστίμων.

4.Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.

5.Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

6.Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων μ�� το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

7.Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

8.Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.

9.Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτήν ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Ωστόσο, για όσους μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top