Υποβαθμίζει σε "CCC+" την Ελλάδα η S&P!

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις οι δανειακές της υποχρεώσεις δεν είναι βιώσιμες»

Υποβαθμίζει σε "CCC+" την Ελλάδα η S&P!
Υποβαθμίζει σε "CCC+" την Ελλάδα η S&P!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμες. Το αξιόχρεο της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το outlook είναι αρνητικό δεδομένου του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία.

Η S&P επισημαίνει πως η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Τo οutlook για την ανάπτυξη είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Ο οίκος αξιολόγησης υπολογίζει πως η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου 1% τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο. Όπως τονίζει, οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν και άλλο αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την S&P, η πιο αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία δείχνουν πως το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2015, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πιέσεις στην ρευστότητα. Από το τέλος του Νοεμβρίου του 2014, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου 14% από την βάση των καταθέσεων τους, εξαιτίας της απώλειες πελατών και των εκροών. Οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει τις απώλειες αυτές κυρίως μέσω του ELA. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα του ELA υπόκειται σε τακτικές αξιολογήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top