Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 15/04/2015

Όλες οι εξελίξεις

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 15/04/2015

​Οι οριακές διακυμάνσεις και η συχνή εναλλαγή προσήμων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2015 στην Ένωση, στο 1.5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1.2%, επικαλούμενο τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια και το αποδυναμωμένο Ευρώ. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης βελτιώθηκε κατά 1.1% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0.4%. Οι ανωτέρω όμως βελτιωμένες μετρήσεις παραγκωνίστηκαν από τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία οδήγησαν το Γερμανικό DAX και το Γαλλικό CAC σε απώλειες κατά 0.9% και 0.69%, αντίστοιχα. Εξαίρεση στο γενικότερο κλίμα αποτέλεσε ο Βρετανικός FTSE, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη κατά 0.16%, επωφελούμενος από τη νέα άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών, ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ανάγκασε το Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, καταγράφοντας απώλειες κατά 2.24%. Ο συναλλακτικός όγκος δεν ξεπέρασε τα 67 εκατ. Ευρώ, ενώ ενδεικτική των πιέσεων που ασκήθηκαν είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του τριετούς να ξεπερνάει τις 23 ποσοστιαίες μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ επιβάρυναν τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιριών όπως η Wells Fargo & Co και η Johnson & Johnson, ενώ παράλληλα ο δείκτης λιανικών πωλήσεων που εξέδωσε η Redbook, παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκε κατά 0.9% σε μηνιαία βάση, δεν ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1.1%. Σε αυτό το πλαίσιο o τεχνολογικός NASDAQ υποχώρησε κατά 0.2%%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 0.33% και 0.16%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση των Ασιατικών αγορών κυριάρχησε η τριμηνιαία μέτρηση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας, το οποίο αυξήθηκε κατά 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μέτρηση αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. Σαν αποτέλεσμα, παρατηρούνται μικτές τάσεις στις Ασιατικές Αγορές, με τον Hang Seng να ενισχύεται κατά 0.17%, ενώ στον αντίποδα ο Ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 0.2%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ συνεχίζει να διολισθαίνει σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ, καταγράφοντας απώλειες κατά 0.20% (1.0634), ενώ παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τη Βρετανική Στερλίνα (0.7206) και το Ιαπωνικό Γιέν (127.25).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς και η μετέπειτα συνέντευξη τύπου του προέδρου της Mario Draghi, στις 11:45 και 12:30 GMT, αντίστοιχα, ενώ για τους επενδυτές στα ενεργειακά εμπορεύματα είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου από την EIA, στις 14:30 GMT.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top