Στοιχεία ΣΟΚ: Πληρώνουμε τους περισσότερους φόρους και εισφορές από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ

Αποκαλυπτική έκθεση του οργανισμού

​Τους περισσότερους φόρους και εισφορές από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ πληρώνουν οι Έλληνες σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει η έκθεση, μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, η συνολική επιβάρυνση που έχει στο εισόδημά του ένας Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά ανήλθε το 2014 στο 43,3%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 26,9%!

Η έκθεση επισημαίνει ότι ακόμα και μετά τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, όπου η φορολογική επιβάρυνση μια οικογένειας με παιδιά είναι κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με τα φορολογικά βάρη που επωμίζεται ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά.

Ενδεικτικό είναι ότι στα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ η μέση φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών με δύο παιδιά είναι κατά 9% χαμηλότερη σε σχέση με τον άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά.

Μετά την Ελλάδα που κρατάει τα… σκήπτρα της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, ακολουθούν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ τη μικρότερη συνολική επιβάρυνση έχει η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία.

Οι επιβαρύνσεις από εισφορές και φόρους στο εισόδημα ενός άγαμου Έλληνα εργαζόμενου ανέρχονται στο 40,44%, έναντι μέσου όρου 36% στις χώρες του ΟΟΣΑ, στοιχείο που τοποθετεί τη χώρα στην 14η θέση αυτής της κατηγορίας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο και ακολουθούν η Αυστρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Φινλανδία, ενώ στην τελευταία θέση με τη μικρότερη επιβάρυνση στο εισόδημα βρίσκεται η Χιλή.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων και εργοδοτών αντιστοιχούν στο 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το 63% που είναι ο συνολικός μέ��ος όρος του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται επίσης ότι το καθαρό φορολογικό βάρος για έναν άγαμο εργαζόμενο στην Ελλάδα έφθασε το 2014 στο 24,9%, σε σύγκριση με το 25,5% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Έτσι λοιπόν, το καθαρό εισόδημα για έναν εργαζόμενο ανέρχεται στο 75,1%.

Το καθαρό φορολογικό βάρος για έναν έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά διαμορφώθηκε στο 28,7% το 2014, το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όταν αυτό βρισκόταν στο 14,8%. Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό εισόδημα για τα νοικοκυριά με δύο παιδιά φθάνει στο 71,3% των ακαθάριστω�� αποδοχών, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 85,2%.

Κάνοντας τέλος μια σύγκριση στα βάρη από φόρους και εισφορές ανάμεσα στα έτη 2010 και 2014 προκύπτει ότι η κατάσταση για τον μέσο άγαμο εργαζόμε��ο χειροτέρεψε, με τα βάρη να αυξάνονται κατά 1,3% από 39,1% το 2010 σε 40,4% το 2014.

Την ίδια περίοδο στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μείωση των βαρών κατά 0,7% από 36,7% το 2010 στο 36% το 2014.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top