Μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» από Ντράγκι στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

«Ενθαρρύνει όσους δεν θέλουν να πληρώσουν» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

​Αρνητικά απάντησε ο Μάριο Ντράγκι προς την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ένα μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είχε ζητήσει την γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το νομοσχέδιο που προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

Στην γνωμοδότηση της, η ΕΚΤ επισημαίνει πως:

«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση. Το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικά πιο ευρεία κριτήρια σε ό,τι αφορά την αξία της προστατευόμενης περιουσίας, το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού, την αξία των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και το ύψος των καταθέσεων των δανειοληπτών, συνεχίζει η ΕΚΤ, συγκρίνοντας το νομοσχέδιο με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «οι ευρείες απαγορεύσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν είναι βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Είναι πιθανό οι προβλέψεις του νομοσχεδίου να ωθήσουν δανειολήπτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή να μειώσουν σημαντικά τις πληρωμές, ακόμη κι αν είναι σε θέση να πληρώνουν πλήρως τις δόσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top