Προβλήματα στις εισαγωγές: Ελλείψεις σε πρώτες ύλες από την έλλειψη ρευστότητας

Βουτιά 16% στα εισαγόμενα προϊόντα

Ραγδαία είναι η μείωση των εισαγωγών, το πρώτο δίμηνο του έτους από την έλλειψη ρευστότητας.

Tον Ιανουάριο σημειώθηκε βουτιά 16% των εισαγομένων προϊόντων, ενώ τον Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 14,6% (σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014).

Η αιτία για τη μείωση αυτή, όπως οι ίδιοι οι εξαγωγείς επισημαίνουν, αντικατοπτρίζει σ’ ένα σημαντικό βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές από ξένους προμηθευτές, οι οποίοι λόγω της αβεβαιότητας ζητούν μεγάλες προκαταβολές για να στείλουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι παρατηρούνται προβλήματα στις εισαγωγές ακόμη και πρώτων υλών, που διαρκώς οξύνονται.

Το στοιχείο που προξενεί εντύπωση είναι ότι η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών προέρχεται κυρίως από τις τρίτες χώρες και όχι από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές εκ των οποίων το τελευταίο διάστημα εκφράζουν έντονη δυσφορία για την ασκούμενη οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top