Επιστολή Σκουρλέτη 20 σημείων: Τι αλλάζει σε μισθούς και εργασία

Πότε θα επανέλθει στα 751 ευρώ ο κατώτατος

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να διεξαχθεί ο διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα στείλει σήμερα επιστολή 20 σημείων στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) με στόχο την αποκατάσταση του πλαισίου που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους θα τεθούν: η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, αλλά και η αντιμετώπιση της «απειθαρχίας» των εργοδοτών σε μείζονα ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας.
Στο «πακέτο» με τους βασικούς άξονες και τις προωθούμενες καινοτομίες, περιλαμβάνονται ακόμα θέματα σχετικά με τις ωριμάνσεις, τη μετενέργεια, τα επιδόματα πολυετίας (τα οποία έχουν «παγώσει» οι μνημονιακές κυβερνήσεις) και την ανασφάλιστη εργασία.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Mega, απόλυτη προτεραιότητα στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά είναι ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις και η αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τ�� οποία αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Πότε θα επανέλθει στα 751 ευρώ ο κατώτατος
Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει σε δύο δόσεις.
Η μία θα είναι την 1η Οκτωβρίου 2015 όπου θα ανέβει στα 650 ευρώ και η δεύτερη την 1η Ιουλίου 2016 όπου θα ανέβει στα 751 ευρώ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η επαναφορά της αρμοδιότητας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top