Θα πληρώνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με πιστωτική κάρτα μέχρι και στο σούπερ μάρκετ!

Το ηλεκτρονικό χρήμα γίνεται «όπλο» κατά της φοροδιαφυγής

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και στην απόκρυψη εισοδημάτων από εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες στήνει η κυβέρνηση με την επέκταση του «ηλεκτρονικού χρήματος» και τον δραστικό περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει χρήση ειδικών τερματικών μηχανημάτων (POS) για όλες τις πληρωμές που αφορούν λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις καθώς και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί κ.ά.) και σύνδεσή τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Σταθερά POS θα υπάρχουν στα καταστήματα και στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ οι «πλανόδιοι» ελεύθεροι επαγγελματίες θα εφοδιαστούν με «φορητά» μηχανήματα που θα έχουν το μέγεθος πακέτου τσιγάρων.

Στόχος του μέτρου, που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για τρεις μήνες και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την αγορά και τους επαγγελματικούς χώρους, είναι η άμεση καταγραφή του τζίρου από τους πωλητές και η αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο. Έτσι θα κλείσουν οι δίοδοι στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και θα μπει τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων.

Θα αποδίδεται απευθείας ο ΦΠΑ στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, ο οποίος θα αποδίδεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Επίσης πέραν του οικονομικού προφίλ του πωλητή θα καταγράφονται και οι δαπάνες των καταναλωτών και έτσι θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα αντιπαραβάλλονται με το δηλωθέν εισόδημα για να εντοπισθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και φοροαποφυγής.

Ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται αυτόματα ανάλογα με τα καταγραφόμενα έσοδα και έξοδα, ενώ θα περιορισθεί και η εισφοροδιαφυγή από «μαύρη» εργασία.

Υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα για ποσά από 200-300 ευρώ και άνω!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει δραστικά το όριο των συναλλαγών με μετρητά τόσο μεταξύ ��πιχειρήσεων και προμηθευτών όσο και για τις αγορές καταναλωτών.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς η πληρωμή συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 500 ευρώ γίνεται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι αγορές από ιδιώτες όταν ξεπερνούν 1.500 ευρώ, εξοφλούνται αποκλειστικά με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με επιταγές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top