The Telegraph: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ- Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, μετά την 9η Απριλίου, δίνεται μία περίοδος χάριτος 30 ημερών

The Telegraph: Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ- Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας

Η βρετανική Telegraph ασχολείται σε σημερινό δημοσίευμα της με την ελληνική κρίση χρέους, ενώ σε λίγες ώρες αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα μάλιστα παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια-συνέπειες, σε περίπτωση που αποτύχουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το ΔΝΤ.

Το διεθν��ς μέσο ενημέρωσης σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ακόμη μία κρίσιμη προθεσμία στο «δράμα της διάσωσής της» την προσεχή εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η χώρα θα γίνει το πρώτο αναπτυγμένο κράτος στην ιστορία, που θα αθετήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει ότι ο Απρίλιος βρήκε την Ελλάδα αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας, αφού θα πρέπει να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 9 Απριλίου.

«Είμαστε μία αριστερή κυβέρνηση, αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής» είπε στην Telegraph Έλληνας αξιωματούχος την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι θα γίνει μετά την 9η Απριλίου;

Η Telegraph τονίζει πως ακόμη και αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία πληρωμής της Πέμπτης, τότε δεν θα υπάρξει μία άμεση χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, δίνεται μία περίοδος χάριτος 30 ημερών. Η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει τα χρήματα όσο πιο σύντομα γίνεται και πριν η Κριστίν Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο γι’ αυτή την καθυστέρηση της πληρωμής.

Στη συνέχεια, η κήρυξη μίας τεχνικής χρεοκοπίας 30 ημέρες αργότερα προβλέπεται μόνο αν «παραπονεθεί» ο Διευθύνων Σύμβουλος προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε η «διαδικασία υπερημερίας» μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει να συσσωρεύεται, με την κυβέρνηση να έχει την υποχρέωση να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

Κανένα αναπτυγμένο κράτος δεν έχει αθετήσει επισήμως τις υποχρεώσεις του στην μετά Betton Woods εποχή, κι έτσι, σε περίπτωση αποτυχίας, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην... διόλου τιμητική λίστα των εθνών που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.

Ποιες οι επιπτώσεις της μη καταβολής των πληρωμών προς το ΔΝΤ;
Η είσοδος της Ελλάδας σε μία παρατεταμένη διαδικασία ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας από τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας (όπως για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

«Αν η Ελλάδα αθετήσει πληρωμή προς το ΔΝΤ, τότε για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας» τονίζει ο Ράουλ Ρουπαρέλ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναφέρει ότι μία πιθανή αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ από την πλευρά της Ελλάδας θα συνιστούσε αυτομάτως μία αθέτηση πληρωμών επί των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης της χώρας.

«Ένα τέτοιο σενάριο θα διακινδύνευε ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του η ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό» προειδοποιούν αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

«Ένα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να μη συνεχίσει την παροχή της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο», σημειώνει η Telegraph.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top