Τι μας περιμένει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ: Δείτε την ανάλυση της BofA

Πιθανό να δοθεί μια σιωπηρή περίοδος χάριτος στην χώρα μας

​Απάντηση στο τι θα γίνει εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, δίνει η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της, με ημερομηνία 2 Απριλίου.

Όπως υποστηρίζει, ενώ κάποιοι φοβούνται πως η Ελλάδα ίσως να μην είναι σε θέση να πληρώσει τα 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδα στις 20 Απριλίου, όταν πρέπει να καταβληθεί ποσό 80 εκατ. ευρώ (τόκος) στην ΕΚΤ, «εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί επισήμως να χρεοκοπήσει, μόνο τον Μάιο».

«Ασφαλώς, εάν δεν καταβληθεί μια δόση, θα μπορούσαν να προκληθούν αρνητικά σενάρια, εάν αυτό οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες καταθέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έχει διαβεβαιώσει το λαό ότι έχει λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, χρησιμοποιώντας πιθανώς τα κεφάλαια από τους δήμους και άλλους κρατικούς οργανισμούς», τονίζει.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, αν δεν πληρωθεί μία δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, αυτό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως χρεοκοπία. Η Ελλάδα ίσως έχει μια σιωπηρή περίοδο χάριτος ενός μηνός, λένε.

Η αλληλουχία των γεγονότων θα έχει ως εξής:

1) Αποστέλλεται γρήγορα προσωπικό του ΔΝΤ, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου, προτού τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.

2) Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα του να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση του θέματος

3) Μετά από ένα μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Μόλις ενημερωθεί το εκτελεστικό συμβούλιο για την οφειλή που δεν τακτοποιήθηκε, θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί μια κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων. Σύμφωνα με την Master Financial Assistance Facility Agreement μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)και της Ελλάδας, η κοινοποίηση της καθυστερημένης πληρωμής στο ΔΝΤ θα συνιστούσε μια περίπτωση αθέτησης πληρωμών για τα δάνεια του EFSF. Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε το ρίσκο στο ...EFSF να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος του μηχανισμού διευκόλυνσης ή ακόμη και να ζητήσει το κύριο ποσό των δανείων του, να είναι έγκαιρα απαιτητό. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε ένα "default event" για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα του PSI. Ακόμη κι αν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ των 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, πρέπει επίσης να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να πληρώσει τόκους 274 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τον Απρίλιο. Υποθέτοντας ότι πληρώνει 194 εκατ. ευρώ τόκο σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων στις 17 Απριλίου, θα μείνει με μια οφειλή τόκων 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου. Τα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ προβλέπουν μια περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή των τόκων, προτού κηρυχθεί χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει επίσης και για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, (GGBs) του PSI που κατέχονται από ιδιώτες.​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top