Reuters: Η ΕΚΤ έχει μπει στον πειρασμό να εξετάσει τις συνέπειες ενός Grexit

«Απώλειες δεκάδων δισ. για την κεντρική τράπεζα από μια έξοδο της Ελλάδας»

Reuters: Η ΕΚΤ έχει μπει στον πειρασμό να εξετάσει τις συνέπειες ενός Grexit

Για «τρύπες» δεκάδων δισεκαττομυρίων ευρώ στην ΕΚΤ από ένα Grexit κάνει λόγο το Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Πως ένα “Grexit” θα μπορούσε να επιβαρύνει τις τσέπες της ΕΚΤ».

«Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει στο ευρώ ωστόσο η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει την ΕΚΤ στο να εξετάσει τις συνέπειες από ένα πιθανό Grexit» αναφέρει το διεθνές μέσο, κάνοντας λόγο για λογαριασμό αρκετών δεκάδων δισ. για την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης.

reuter.jpg
Όπως αναφέρει το Reuters, οι όποιες απώλειες θα είναι επιπρόσθετες από τα χρέη που δεν θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο και τα οποία επίσης θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

«Αν βγει μια χώρα, οι υπόλοιπες θα πρέπει να απορροφήσουν τα κόστη. Αυτοί που θα μείνουν πίσω θα έχουν μεγαλύτερο βάρος. Οι ζημίες θα απορροφηθούν από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Είναι σε θέση να αντέξουν το κόστος;» υποστηρίζει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τέλος, αναφέρεται σε μια σειρά από νομικά ζητήματα γύρω από το Grexit που ίσως χρειαστούν και χρόνια για να απαντηθούν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top