Γ. Βαρουφάκης: «Προς αναθεώρηση οι στόχοι για τον προϋπολογισμό του 2015»

«Υπό διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα»

​Την αναθεώρηση των μηνιαίων στόχων του προϋπολογισμού 2015, προκειμένου να προσαρμοστούν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ που διαπραγματεύεται η Αθήνα με τους θεσμούς προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Ο προϋπολογισμός τρέχοντος έτους εκτελείται σύμφωνα με τον ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων Προϋπολογισμό του 2015. Οι μηνιαίοι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν βάσει του νέου στόχου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία», αναφέρει το έγγραφο και συνεχίζει:

«Στη βάση αυτή υπενθυμίζει ότι ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το τελικό ύψος του θα συμφωνηθεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015. Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup αναφέρει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα καθοριστεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης για τον δημοσιονομικό στόχο και την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού.

Μάλιστα όπως υποστηρίζει σ’ αυτό ο κ. Βαρουφάκης η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για το 2015 εξαρτάται από τον στόχο του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος.

Όπως τονίζει τέλος ο υπουργός Οικονομικών, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης κατά 2,9% το 2015 που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου πλαισίου οικονομικής πολιτικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top