Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 30/03/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Θετικά κινήθηκε η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τις δηλώσεις της προέδρου της Fed να τροφοδοτούν εκ νέου τα σενάρια για υπομονετικές κινήσεις στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ξεχώρισε στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις η οριακή αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Γαλλίας, στις 93 μονάδες σε μηνιαία βάση, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση των 92 μονάδων, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα βοήθησαν τους DAX και CAC να ενισχυθούν κατά 0.21% και 0.55%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι ισχυρές απώλειες των εταιριών του ενεργειακού και του μεταλλευτικού κλάδου οδήγησαν τον Βρετανικό FTSE σε απώλειες κατά 0.58%.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κατάφερε μετά από συχνές εναλλαγές προσήμων να ενισχυθεί κατά 0.50%, βάσει των προσδοκιών ότι η Ελληνική πρόταση για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους. Δεν επικράτησε η ίδια εικόνα όμως στην αγορά ομολόγων, καθώς τα κρατικά ομόλογα δέχτηκαν νέες πιέσεις, με την απόδοση του τριετούς να παραμένει πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή αντίδραση της αγοράς, καθώς το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε η τριπλή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν διάφορες διαρροές στον τύπο για πιθανή εμπλοκή στις συζητήσεις σχετικά με την εν λόγω λίστα μεταρρυθμίσεων.

Στις ΗΠΑ, το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε θετικό παρά τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πιο συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2.2%, υπολειπόμενο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 2.4%. Αντίθετα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που εκδίδει ��ο πανεπιστήμιο Michigan ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ανήλθε στο επίπεδο 93 για το Μάρτιο. Προς το τέλος της συνεδρίασης οι δηλώσεις της προέδρου της Fed, Janet Yellen, σχετικά με πιθανή αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων μέσα στο 2015, αλλά πάντα με προσεκτικές κινήσεις έδωσε περαιτέρω ώθηση στους βασικούς δείκτες. Σε αυτό το πλαίσιο οι Dow Jones, Nasdaq και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 0.19%, 0.57% και 0.24%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση το επενδυτικό κλίμα παραμένει ευνοϊκό στις Ασιατικές αγορές, καθώς οι Hang Seng και Nikkei ενισχύονται κατά 1.79% και 0.52%, ενώ τα κέρδη εντοπίζονται κυρίως στους εξαγωγικούς κλάδους.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ υποχωρεί σήμερα το πρωί κατά 0.17%, 0.03% και 0.11% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠ�� (1.0871), τη Βρετανική Στερλίνα (0.7319) και το Ιαπωνικό Γιέν (129.59).

Στη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για την Ευρωζώνη, καθώς και ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 09:00 και 12:00 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top