Η κρίση θέλει… καλοπέραση: 220 δισ. ευρώ για εισαγωγές την τελευταία 6ετία!

Λαχανικά από Εκουαδόρ και κρέας από Ναμίμπια στο ελληνικό τραπέζι!

Η κρίση θέλει… καλοπέραση: 220 δισ. ευρώ για εισαγωγές την τελευταία 6ετία!

Σε δυσθεώρητα ύψη διαμορφώθηκαν οι εισαγωγές την τελευταία εξαετία παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει, η κρίση δεν στάθηκε αφορμή για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα τον πρωτογενή της τομέα και συνεχίζει να εισάγει προϊόντα που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει σε μεγαλύτερη επάρκεια.

Έτσι, η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από τις αθρόες εισαγωγές και το εμπορικό της ισοζύγιο εξακολουθεί να είναι αρνητικό, παρά την αύξηση των εξαγωγών αλλά και τη μείωση των εισαγωγών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: από τις αρχές του 2008 έως τα τέλη του 2014 η αξία των εισαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) ανήλθαν σε 221,4 δισ. ευρώ όταν οι εισαγωγές ανήλθαν σε μόλις 112 δισ. ευρώ!

Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε δαπανήθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για εισαγόμενα κρέατα (από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία αλλά… και η Ναμίμπια), 800 εκ. ευρώ για γαλακτο��ομικά προϊόντα και 300 εκ. ευρώ για ελαιόλαδο (!) και λίπη.

Η… χάρη μας έχει φθάσει μέχρι το μακρινό Εκουαδόρ από το οποίο εισάγαμε φρούτα και λαχανικά ανήλθε στα 57 εκ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τα ψάρια πάνω από 21 εκ. ευρώ πηγαίνουν σε Σενεγάλη, Τανζανία και Μπαγκλαντές…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top