Διπλή αλλαγή στο φόρο ακινήτων: Μειώνονται οι αντικειμενικές, αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ!

Μέχρι τέλος Μαίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι έτοιμο

Διπλή αλλαγή στο φόρο ακινήτων: Μειώνονται οι αντικειμενικές, αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ!

​Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μέχρι τέλος Μαίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι έτοιμο να μειώσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και να τις προσαρμόσει στις εμπορικές ισχύουσες που κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερες πλέον κατα 10-40% απο τις αντικειμενικές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται οτι πρόσφατα ο κ. Φλαμπουράρης είχε αποκλείσει την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών κατα 30-35% επιλέγοντας τις κατα τόπους διορθώσεις απο 10-40%.

Άλλωστε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν οτι οι αντικειμενικές τιμές κατα μέσο όρο είναι 15-25% πάνω απο τις εμπορικές, κυρίως στις ακιβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ στις υποβαθμισμένες οι πραγματικές είναι μέχρι και στο 50% ή και οριακά στο 25% των αντικειμενικών.

Η προσαρμογή θα γίνει ανά περιοχή καθώς είναι διαφορετικό το ποσοστό που έχουν υποχωρήσει οι τιμές απο περιοχή σε περιοχή.

Αμέσως μετά θα εξαγγελθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα αντικταστήσει τον ΕΝΦΙΑ όπως έχει εξαγγείλει η νέα Κυβέρνηση, αν και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν οτι δεν πρόκειται να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το οικονομικό ισοδύναμο της είσπραξης των 2,65 δισ ευρώ και να μην δημιουργηθεί νέα τρύπα.

Το μεγάλο αγκάθι σ΄αυτή την περίπτωση είναι τι θα γίνει με τη φορολόγηση των χωραφιών και οικοπέδων που εισήχθη με τον ΕΝΦΙΑ και αν θα συνεχισθεί.

Τα σενάρια για τη θέσπιση του αφορολογήτου είναι αρκετά χωρίς να έχει κλειδώσει ούτε το ποσό των 200.000 ούτε των 300.000 ευρώ.

Θεωρητικά πρέπει να αποκλεισθεί αφορολόγητο 500.000 ευρώ που είχε συζητηθεί προεκλογικά.

Η Νάντια Βαλαβάνη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της στο θέμα αυτό ενώ αντίθετα έχει διευκρινίσει πώς το αφορολόγητο θα εχει να κάνει με τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας (120 τ.μ. ήταν παλιότερα) ή με την αξία της πρώτης κατοικίας. Κι αυτό γιατί διαφορετική αξία έχει ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικά π.χ. στο Κέντρο της Κηφισιάς, άλλη αξία στο Μαρούσι, διαφορετική στην Ηλιούπολη και σαφώς χαμηλότερη στο Κερατσίνι ή τη Δραπετσώνα.

Όσο για τους συντελεστές του ΦΜΑΠ εκτιμάται οτι θα είναι προοδευτική η κλίμακα και με ανώτατο συντελεστή το 2%.

Εκείνο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο είναι οτι η πρώτη κατοικία θα εξαιρείται απο το ΦΜΑΠ, όχι όμως ανεξαρτήτως των τετραγωνικών της ή της εμπορικής της αξίας. Με άλλα λόγια θα εξαιρείται μέχρι το αφορολόγητο που θα θεσμοθετηθεί και απο εκεί και πάνω θα φορολογείται βάση της κλίμακας.

Όσο για τη πληρωμή του ΦΜΑΠ είναι βέβαιο οτι δεν θα πληρωθεί σε 10 δόσεις αλλά στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 μάλλον σε 6 δόσεις όπως και ο ΕΝΦΙΑ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top