Η Süddeutsche Zeitung για τα πάθη της Αθήνας: Την Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει

Πως είδαν οι Γερμανοί ��ις συνομιλίες Ελλάδας-Ελβετίας για τις αδήλωτες καταθέσεις

Το οξύ πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενη χρεοκοπία πριν το Πάσχα. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «στην Αθήνα τα χρήματα τελειώνουν. Και οι τράπεζες επιβιώνουν μόνο επειδή τους το επιτρέπει η ΕΚΤ», επισημαίνοντας ότι τα χρήματα επαρκούν για δύο εβδομάδες – μέχρι τις 8 Απριλίου. «Ήδη μια μέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα ενδέχεται να... χρεοκοπήσει», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, «οι ελληνικές τράπεζες πλήττονται από την εκροή κεφαλαίων ύψους δισεκατομμυρίων».

Παράλληλα, και η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας με αντικείμενο την υπογραφή μίας φορολογικής συμφωνίας κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο.

«Και μετά χτύπησε το τηλέφωνο στη Βέρνη», σημειώνει σε χαρακτηριστικό της τίτλο σε άλλο δημοσίευμα, η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας την καθυστέρηση της Αθήνας να θέσει σε κίνηση το ζήτημα της φορολόγησης ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελβετία. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου, «η προσφορά από την Ελβετία είναι ήδη λίγο παλιά. Η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Εβελίν Βίντμερ-Σλουπφ είχε προτείνει τον Φεβρουάριο του 2014 στον έλληνα ομόλογό της (Γ.Στουρνάρα) να αναζητήσει (σ.σ. η Ελβετία) μη φορολογημένα χρήματα ελλήνων πολιτών στην Ελβετία, να τα εντοπίσει και να τα εμβάσει στην Αθήνα». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, για μεγάλο διάστημα δεν συνέβη τίποτα. «Το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, είχε δηλώσει εκπρόσωπος του ελβετικού υφυπουργείου Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων πριν από μία εβδομάδα», σημειώνοντας ότι η Αθήνα δεν έδωσε σημεία ζωής. «Ωστόσο, ξαφνικά όλα κινήθηκαν γρήγορα», σχολιάζει η SZ αναφερόμενη στην επανέναρξη των διμερών συνομιλιών και επισημαίνει: «Τα χρήματα των μη καταβεβλημένων φόρων θα χρησίμευαν πολύ στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σ��α πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αν αναλογιστεί κανείς τις χρηματοδοτικές δυσκολίες της, η Ελλάδα άργησε πολύ να επικοινωνήσει με τη Βέρνη, λένε ορισμένοι επικριτές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top