ΤΧΣ: Απαίτηση του Eurogroup η επιστροφή των ομολόγων

Διευκρινίσεις για την επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων του EFSF

​Διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έδωσε το ΤΧΣ

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε την υποχρέωση να επιστρέψει όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα στον EFSF μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, τονίζοντα�� ότι «η επιστροφή ποσού μικρότερου από το συνολικό ποσό των 10.933 εκατ., θα αποτελούσε ουσιώδη παράβαση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) και της απόφασης του Eurogroup».

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ Α. Σακελλαρίου, «η επιστροφή των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων ήταν μια ρητή απαίτηση του Eurogroup, η οποία μείωσε ισόποσα το δημόσιο χρέος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα για δανεισμό εκ νέου του ποσού αυτού για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή αποκλειστικά για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών. Δεδομένης της αποκλειστικής τους χρήσης, η επιστροφή των ομολόγων δεν περιόρισε τους συνολικά διαθέσιμους πόρους για το σκοπό αυτό».

Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, με αρχικό κεφάλαιο 1.500 εκατ. σε μετρητά.

Μετά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, το EFSF εισέφερε στο ΤΧΣ το συνολικό ποσό 48.200 εκατ. με τη μορφή ομολόγων του EFSF.

Πέραν των κεφαλαιακών εισφορών, το ΤΧΣ είχε εισροές σε μετρητά ύψους 2.124 εκατ. από:

(i) αμοιβές αναδοχής από τις τράπεζες,

(ii) τόκους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος,

(iii) πληρωμή τοκομεριδίων ομολόγων του EFSF,
(iv) εξάσκηση των Warrants από επενδυτές,
(v) έσοδα από εκκαθαρίσεις και
(vi) εφάπαξ καταβολή από τις συστημικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο του σκοπού του, το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών το συνολικό ποσό των 39.952 εκατ. ευρώ.

Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 αποφασίστηκε ότι όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα του EFSF, τα οποία κατείχε το ΤΧΣ, επιστρέφονται τάχιστα στον EFSF. Τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα ανέρχονταν στο ποσό των 10.933 εκατ. (δηλαδή η διαφορά μεταξύ €48.200 εκατ. που έλαβε το ΤΧΣ από τον EFSF αφαιρουμένων των 37.267 εκατ. που χρησιμοποιήθηκαν από το ΤΧΣ).

Σε υλοποίηση της ως άνω απόφασης του Eurogroup, η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (MFFA) τροποπο��ήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 βάσει της τρίτης Τροποποιητικής Σύμβασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top