Φορολογικές Δηλώσεις 2015: Ποιοι και μέχρι πότε ΠΡΕΠΕΙ να τις συμπληρώσουν και να πληρώσουν

Δείτε στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ ποιοι απαλλάσσονται

​Έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση, ενώ υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όλοι οι άνω των 18 ετών, εφόσον αποκτούν έστω και ένα ευρώ εισοδήματος. Αυτά ορίζονται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την οποία ερμηνεύονται διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:

- Οι φετινές δηλώσεις (εισοδήματα 2014) θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου.

-Υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους. Θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα εισοδήματά, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα.

-Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

-Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

- Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγ��ρά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

-Υποχρεώνονται να υποβάλουν εισόδημα και τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

- Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, όπου ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Επιπλέον, οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Σε κάθε περίπτωση, υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

- Ο�� σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον α) έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωσή τους κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή β) ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

- Για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα ή ο σύζυγος που θεωρείται, κατ΄ αρχήν, υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.

- Το εισόδημα που αποκτά το ανήλικο τέκνο από εργασιακή σχέση, καθώς και για συντάξεις που περιήλθαν στο ανήλικο τέκνο, λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του, το ανήλικο τέκνο υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- Η καταβολή του φόρου εισοδήματος γίνεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά, για το 2015 η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31/07/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/09/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top