Ο Ντράγκι αποκάλυψε γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα

"Η ΕΚΤ δεν ευθύνεται για την κρίση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις"

Ο Ντράγκι αποκάλυψε γιατί η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Τους λόγους για τους οποίους δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ιταλικό κοινοβούλιο.

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν αγοράζει ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, εάν η αξιολόγηση αυτού του προγράμματος δεν ολοκληρωθεί. Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα η αξιολόγηση έχει αναβληθεί», εξήγησε ο Ντράγκι και πρόσθεσε «οι άλλοι λόγοι είναι ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πολύ χαμηλή και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα από μία χώρα που βρίσκεται πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό -για να αποφευχθεί να φτάσει στο σημείο- όπου γίνεται ο μεγαλύτερος πιστωτής μίας χώρας».

Σύμφωνα με τον «σούπερ Μάριο», η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για την κρίση, αντιθέτως όπως είπε, η μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι τ�� τέλη Μαρτίου θα επιτευχθεί ο στόχος ύψους 60 δισ. ευρώ και η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σήμερα πιο ευνοϊκές από ό, τι τα τελευταία χρόνια.. Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη. Επιμένω στη λέξη "κυκλική", διότι η ανάκαμψη δεν είναι δομική», συνέχισε ο Ντράγκι, υπονοώντας προβλήματα όπως η ανεργία.

Ο Ντράγκι κάλεσε παράλληλα τις χώρες-μέλη της νομισματικής ένωσης να πιέσουν τις οικονομίες τους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί αποθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εμείς όμως έχουμε την αντίθετη άποψη: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο Ντράγκι και πρόσθεσε «Οι κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν έχουν τηρηθεί επανειλημμένα, θέτοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη υπό πίεση με μεγάλη ένταση».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ευρωζώνη είναι πιθανώς ότι το κομμάτι του κόσμου με τους υψηλότερους φόρους και αυτό πιθανώς επιβαρύνει την ανάπτυξη. Ο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει έστω μια «κυκλική οικονομική ανάκαμψη».

Επίσης, ο Ντράγκι ενθάρρυνε τις προσπάθειες της Ιταλίας και άλλων χωρών να μειώσουν το ύψος του ποσού των "κόκκινων"δανείων των τραπεζών, που έχει παραλύσει τον δανεισμό, δημιουργώντας εμπόδιο για την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top