Γ. Στουρνάρας: «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή»

«Πρόκληση για την Ελλάδα να παράσχει έναν πειστικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων»

Γ. Στουρνάρας: «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή»

​Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της, καθώς οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξήθηκαν μετά από την συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο London School of Economics.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχουν βελτιωθεί μετά από την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο και επεσήμανε ότι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η διατήρηση των επιτευγμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιτευχθεί συμφωνία για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις.

«H βασική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να παράσχει ένα πειστικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ζώνης του ευρώ, με αντάλλαγμα μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση. Μπορώ να πω ότι είμαι πιο αισιόδοξος τώρα, από ό, τι ας πούμε πριν από ένα μήνα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις και η συνάντηση υψηλού επιπέδου την περασμένη εβδομάδα μας έδωσε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, προειδοποιώντας ταυτόχρονα και για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο.

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος», είπε.

Εξηγώντας μάλιστα τι θα σήμαινε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η οικονομία θα αντιμετώπιζε μια νέα ύφεση, η οποία θα χαρακτηριζόταν από σφιχτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, λόγω μαζικών εκροών στις καταθέσεις και υποχώρηση της εμπιστοσύνης.

Τέλος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει σύντομα την απόφασή της για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η απόφαση εξαίρεσης θα ανακληθεί, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top