Φοροαλλαγές και… φοροαπαλλαγές: Στο τραπέζι η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά – Τέλος ο ΕΝΦΙΑ

Βαλαβάνη: Απολύτως αναγκαία η αλλαγή του φορολογικού συστήματος

Ορθάνοικτο άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά η Νάντια Βαλαβάνη.

«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάριν η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΑΝΤ1.

ImageHandler (1).jpg
Η ίδια, απέκλεισε μια αύξηση στον φόρο του πετρελαίου, μιλώντας για περιβαλλοντική καταστροφή από την υπέρμετρη φορολόγηση των καυσίμων, ενώ απαντώντας στο αν εξετάζεται αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα τόνισε ότι «τα τσιγάρα είναι πρόβλημα καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%».

«Κρατήστε τις αποδείξεις»

Η κα Βαλαβάνη κάλεσε τους φορολογούμενους να κρατήσουν τις αποδείξεις το 2015, τονίζοντας ότι -στο πλαίσιο του σχεδίου για τις «τυχερές αποδείξεις» σε στυλ λοταρίας- υπάρχουν σκέψεις για επιβράβευση σε όλους όσους παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή παραβατικότητα στο θέμα.

Η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την κατάργηση των τεκμηρίων και την αντικατάστασή τους από μέτρα έμμεσης απόδειξης, βάσει του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που βρίσκεται υπό κατάρτιση. «Πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα 10-15 χρόνια πίσω» σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Βαλαβάνη.

«Απολύτως αναγκαία η αλλαγή του φορολογικού συστήματος»

Αναφορικά με τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, η κα Βαλαβάνη σημείωσε ότι «θα φέρουμε στο δεύτερο μισό του έτους τους όρους για το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί το 2016».

Όσον αφορά το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα και την υπέρμετρη επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων, είπε ότι «το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό. Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».

Σε σχέση, εξάλλου, με το μαύρο χρήμα, δήλωσε ότι «υπάρχει μαύρο χρήμα στην οικονομία, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Θα πρέπει να δοθεί μια δυνατότητα, με μια τροποποίηση εθελοντική της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να δηλωθεί αυτό. Να μπει ενιαίος φόρος, που δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι 15%».

«Θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ»

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας επανέλαβε, εξάλλου, η κα Βαλαβάνη.

Η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο φόρος αυτός θα θεσπιστεί εντός του 2015 αλλά πως οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος θα πρέπει να εξοφληθούν κανονικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top