Αλλαγές στο ΦΠΑ και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει η λίστα μεταρρυθμίσεων

Τα σχέδια της κυβέρνησης για να… γλυκάνει την Μέρκελ

​Αλλαγές στο ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής είναι μερικές μόνο από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην λίστα της κυβέρνησης, μέρος της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία θα δοθεί και στους δανειστές, με την ελπίδα ότι θα είναι αρκετή για να δώσουν το πράσινο φως και να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα Καγκελάριος διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές που δημιουργούν πρωτογενή πλεονάσματα.

Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για φέτος, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί.

Ανάμεσα στα άλλα εξετάζονται αλλαγές στον ΦΠΑ, όπως η αύξησή του στα πλούσια νησιά, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με περιορισμένες αλλαγές και η αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους.

Επίσης οι δανειστές επιμένουν στην ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κάτι στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση. Εξετάζονται ακόμα αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά στο Δημόσιο, όπως επίσης και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ψηλά στην ατζέντα είναι ακόμα οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και του ΟΛΠ, ενώ υπό εξέταση είναι και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Στο ασφαλιστικό, όπως έγραψε νωρίτερα το star.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διατηρήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στα εργασιακά τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όπως η επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, το ξεπάγωμα των τριετιών και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top