Ο δύσκολος γρίφος για τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να λύσει η Κυβέρνηση

«Τρύπα στα κρατικά έσοδα» αν καταργηθεί

Ο δύσκολος γρίφος για τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει  να λύσει η Κυβέρνηση
Έναν πολύ δύσκολο γρίφο καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τον ΕΝΦΙΑ. Από τη μια είναι η εισπρακτική επιτυχία του φόρου και το δημόσιο ταμείο που είναι στο κόκκινο και από την άλλη η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργησή του που οδηγεί σε μεγάλη τρύπα στα φορολογικά έσοδα.

Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να βάλουν σύντομα με μολύβι και χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του φόρου και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο όριο θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια κρατικών εσόδων σε μια εποχή που τα κρατικά ταμεία είναι στο κόκκινο


«Οι πολίτες έστω και με μεγάλη δυσκολία έκαναν το καθήκον τους και πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ. Εισπράχθηκαν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μένουν να εισπραχθούν και άλλα περίπου 500 εκατομμύρια»

Αυτή η εισπρακτική επιτυχία του φόρου έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου καθώς δημοσιονομικά περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχουν.

«Εφόσον καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και αντικατασταθεί με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τότε τα έσοδα από το φόρο θα μειωθούν στο ενάμιση δις ευρώ. Αυτό που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να απαλλαγεί η κύρια κατοικία των φορολογούμενων»

Το βασικό σενάριο για τον φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2015 προβλέπει

-την αλλαγή του ονόματος του φόρου από ΕΝΦΙΑ σε φόρο ακίνητης περιουσίας

-τη διατήρηση του φόρου ανα τετραγωνικό μκαι του συμπληρωματικού φόρου με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας των φορολογούμενων, όπως ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ

-την απαλλαγή από το φόρο ορισμένου αριθμού τετραγωνικών, για παράδειγμα 80 τετραγωνικά, μόνο της κύριας κατοικίας νοικοκυριών που ζούν σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης και

-την αντιστάθμιση της απώλειας των εσόδων από την άπαλλαγή της κύριας κατοικίας με αύξηση των συντελεστών για τους φορολογούμενους με μεγάλη αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας, όπως για παράδειγμα, πάνω από 400.000 ευρώ.

Ο νέος φόρος ακινήτων αναμένεται να αρχίσει να εισπράττεται από το καλοκαίρι.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top