«Στραγγίζουν» τα δημόσια ταμεία: ΔΕΙΤΕ αν θα μπει ή όχι όριο στις αναλήψεις και τα εμβάσματα

Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε 6,5 δις ευρώ!

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου βρίσκονται στο κόκκινο και φορολογικά έσοδα στον ορίζοντα δεν υπάρχουν. Ο φόρος εισοδήματος καθυστερεί, καθώς έχουν καθυστερήσει οι φορολογικές δηλώσεις, ο ΕΝΦΙΑ πληρώθηκε και ο νέος φόρος ακινήτων που θα τον ��ντικαταστήσει δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει να σχεδιάζεται.

Η Νάντια Βαλαβάνη δικαιολόγησε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις ως «κατεπείγουσα», επειδή χρειάζονται χρήματα τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ να διατηρηθεί και το 2015.

Το δημόσιο θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να καλύψει ανάγκες ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Aναλυτικότερα:

-Τον τρέχοντα μήνα οι υποχρεώσεις είναι 2,2 δισ ευρώ
-Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 0,82 δισ ευρώ
-Τον Μάιο οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 1,03 δισ ευρώ
-Τον Ιούνιο πρέπει να εξυπηρετήσουμε χρέος 2,5 δισ ευρώ.

Οι ανάγκες αυτές για τους επόμενους - σχεδόν- 3,5 μήνες έχουν υπολογισθεί χωρίς τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που αναχρηματοδοτούνται.

Το κόστος δανεισμού του δημοσίου έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της αβεβαιότητας. Το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων έχει ανέβει κατά μία μονάδα. Αν θεωρητικά το δημόσιο μπορούσε να βγει στις αγορές θα δανειζόταν με 24,2% για δυο έτη, 17,7% για πέντε και 11,95% για δεκαετία. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο που δανείζεται η Ελλάδα μέσω του προγράμματος.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί θόρυβος και για το ενδεχόμενο να τεθούν περιορισμοί στι�� αναλήψεις και τα εμβάσματα, οι λεγόμενοι «περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων». Αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν συνεπάγεται και «κούρεμα καταθέσεων», όπως έγινε στην Κύπρο.

Όσο για το αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ δεν εξυπηρετεί το χρέος της ή δεν πληρώσει μια δόση σε κάποιο ομόλογο, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι για το συγκεκριμένο θέμα τα νερά είναι αχαρτογράφητα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top