Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 19/03/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Η αλλαγή στη ρητορική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων μονοπώλησε ��ο ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και οδήγησε την πλειονότητα των δεικτών σε άνοδο, ενώ παράλληλα προκάλεσε αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος.

Όσον αφορά την Ευρώπη, τα κέρδη στον ενεργειακό κλάδο που παρατηρήθηκαν στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα και οδήγησαν το Βρετανικό FTSE και το Γαλλικό CAC σε άνοδο κατά 1.57% και 0.09%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο Γερμανικός DAX σημείωσε μια ήπια διόρθωση κατά 0.49% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με τις θέσεις ρευστοποίησης κερδών να επικρατούν.

Στη συνεδρίαση της λεωφόρου Αθηνών η κλιμάκωση των λεκτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 4.13% στο κλείσιμο, ενώ ο συναλλακτικός όγκος δεν ξεπέρασε τα 96 εκατ. Ευρώ. Ενδεικτική του χθεσινού κλίματος είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με το τριετές να ξεπερνάει πλέον τις 21 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της Fed δεν απογοήτευσε τους επενδυτές και παρά το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε τον όρο “υπομονετική” για τη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων, υπήρξε καθησυχαστική σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και το μέγεθος αυτής της κίνησης.

Στο άκουσμα της είδησης οι βασικοί δείκτες αναίρεσαν τις αρχικές απώλειες και γύρισαν σε θετικό έδαφος, ενώ το δολάριο υποχώρησε στις ισοτιμίες του με τα βασικά νομίσματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 1.27%, 0.92% και 1.21%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση παραμένουν οι μικτές τάσεις στις Ασιατικές αγορές, καθώς ο Hang Seng επωφελείται από τα εταιρικά κέρδη και καταγράφει άνοδο κατά 1.22%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 0.35% λόγω του ενισχυμένου Γιέν.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ καταγράφει πτωτικές τάσεις σήμερα το πρωί κατά 0.73%, 0.24% και 0.44% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.0785), τη Βρετανική Στερλίνα (0.7237) και το Ιαπωνικό Γιέν (129.93).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζει η ανακοίνωση της ΕΚΤ για την πορεία του προγράμματος στοχευμένης αναχρηματοδότησης (LTROs), καθώς κ��ι οι μεταβολές των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 10:15 και 12:30 GMT, αντίστοιχα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διήμερη σύνοδος κορυφής που θα ξεκινήσει σήμερα στις Βρυξέλες.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top