Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 18/03/2015

Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 18/03/2015

​Νευρικότητα και μικτές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής πρ��ν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed, ενώ τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη συνέβαλλαν επίσης σε αυτό το κλίμα.

Όσον αφορά την Ευρώπη, απογοήτευσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών που εκδίδει το ινστιτούτο ZEW για τη Γερμανία, καθώς βελτιώθηκε στο 54.8 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση 53.0, όμως δεν ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για το επίπεδο 60.0. Σε αυτό το πλαίσιο o Γερμανικός DAX και ο Γαλλικός CAC υποχώρησαν κατά 1.54% και 0.64%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο Βρετανικός FTSE αποτέλεσε εξαίρεση στο Ευρωπαϊκό κλίμα και έκλεισε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0.49%, επηρεαζόμενος από τα κέρδη που κατέγραψαν οι εταιρίες του μεταλλευτικού κλάδου.

Στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου Αθηνών, οι υψηλές προσδοκίες για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο την ερχόμενη εβδομάδα, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε άνοδο μέχρι 3.31% για να κλείσει ενισχυμένος κατά 0.88%, όταν υπήρξαν διάφορες διαρροές στον τύπο για πιθανή δυσαρέσκεια Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τους χειρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης.

Τα μικτά πρόσημα παρέμειναν και στη συνεδρίαση των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη σημερινή ολοκλήρωση της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της Fed και στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η πρόεδρός της, Janet Yellen, στη μετέπειτα ομιλία της. Η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να τεθεί το χρονοδιάγραμμα αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων και κατ’ επέκταση σύσφιξης της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής.

Στην πρωινή συνεδρίαση το επενδυτικό κλίμα είναι βελτιωμένο στις Ασιατικές αγορές, με κύριους καταλύτες τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας από το Πεκίνο, καθώς και την αύξηση των εξαγωγών της Ιαπωνίας για έκτο συνεχόμενο μήνα. Σαν αποτέλεσμα, οι Hang Seng και Nikkei ενισχύονται κατά 1.18% και 0.55%, αντίστοιχα.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ καταγράφει απώλειες κατά 0.03%, 0.11% και 0.05% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.0594), τη Βρετανική Στερλίνα (0.7177) και το Γιέν Ιαπωνίας (128.56).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο δεσπόζουν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Αγγλίας και ΗΠΑ, καθώς και οι μετέπειτα συνεντεύξεις τύπου των προέδρων τους, στις 09:30 και 18:00 GMT, αντίστοιχα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές στο αργό πετρέλαιο παρουσιάζει η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από την EIA στις 14:30 GMT.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top