ΥΠΟΙΚ: Στο 0,3% αντί για 1,5% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014

Υστέρηση Ταμειακών Εσόδων

​Για σημαντική απόκλιση έναντι του στόχου τόσο σε επίπεδο καθαρών εσόδων όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο στην περσινή χρονιά.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το πρωτογενές πλεόνασμα κλείνει το 2014 στο 0,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5%, που ήταν ο στόχος βάσει του οποίου συντάχθηκε ο προϋπολογισμός της περσινής χρονιάς.

Επίσης, τα καθαρά έσοδα, όπως αναφέρεται, εμφάνισαν υστέρηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ –σε ταμειακή βάση- έναντι του στόχου.

Στο έτος 2014, στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3.914 εκατ. Ευρώ (δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 12μήνου), εκ των οποίων 3.500 εκατ.ευρώ στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π) και 414 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Εάν στην υστέρηση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π), δεν υπολογισθούν τα έσοδα από μεταφορά των αποδόσεων (κερδών) των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs) ύψους 1.886 εκατ. ευρώ, τότε η υστέρηση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2.026 εκατ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top